Lipsa frigului a permis un sezon aproape neintrerupt in constructii. Sectorul a incasat peste un miliard de euro in plus.

Reprezentantii firmelor de constructii afirma ca temperaturile situate constant peste zero grade le-au permis in aceasta iarna continuarea lucrarilor intr-un ritm aproape normal. Seful patronatului constructorilor, Laurentiu Plosceanu, afirma ca de la inceputul acestui an au fost cinci saptamini in care s-a putut lucra cel putin 75% din o luna obisnuita in sector. Consecintele sint pozitive, adica incasari ale platilor mai rapide decit s-a stabilit in contracte sau recuperari ale intirzierilor. Chiar daca nu exista o statistica facuta de patronatele din constructii, estimarile constructorilor, corelate cu o cifra de afaceri in sector de sapte miliarde de euro, se traduc prin incasari suplimentare de un miliard de euro.

Cifrele sint partial confirmate de ultimele date statistice prezentate de Institutul National de Statistica. Astfel, in luna decembrie, ultima pentru care institutia are date disponibile, s-au raportat cresteri ale sectorului de 24,2%, comparativ cu o majorare medie a acestei industrii in 2006 de doar 19,3%. Cea mai mare crestere in ultima luna a anului trecut, fata de cresterea medie a anului, a fost inregistrata pe segmentele cladiri nerezidentiale (complexuri comerciale, spatii de biroruri etc.), lucrari de intretinere si reparatii capitale.

O luna si jumatate in plus

Pe o piata anuala de sapte miliarde de euro, o luna si jumatate muncita in plus din opt, cit dureaza perioada in care se poate construi, semnifica un plus de valoare de 1,3 miliarde de euro.

"Sint cinci saptamini de la inceputul anului in care s-a putut lucra cel putin in proportie de 75% f


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.