Lemnaria din rasinoase, folosita ca material de constructii, are preturi cu peste 50% mai mari decat in 2006

Estimarile referitoare la evolutia preturilor materialelor de constructii, exprimate anul trecut, incep sa prinda contur intr-un mod cu totul neasteptat. Cea mai drastica scumpire postintegrare a cunoscut-o lemnul de rasinoase (brad sau pin) utilizat ca material de constructie, al carui pret este, in urma licitatiilor, cu 51% in medie mai mare decat anul trecut. In unele cazuri, pretul bustenilor din aceasta categorie este dublu fata de cel din 2006.

Explicatia pentru scumpirile fara precedent, in special la rasinoase, este data de scaderea continua a ofertei, provocata de reducerea suprafetelor de unde se pot taia brazi. "S-au restituit foarte multe paduri din aceasta categorie, iar proprietarii nu au apucat sa planteze puieti, astfel ca nu puteau sa le exploateze, deci inca nu au iesit pe piata.

Recomandarea ARACO: "Grabiti contractarile!"

Cererea nu e mult mai mare decat anul trecut, dar oferta e de cateva ori mai mica", ne-a explicat Emil Parau, administratorul companiei cu profil de exploatare a lemnului Comexim R Lupeni. El estimeaza ca suprafetele exploatabile (de unde se pot taia brazi) au scazut, in medie, cu 40% fata de anii trecuti. Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a antreprenorilor din Constructii - ARACO, spune ca, in ciuda cresterii galopante a pretului metrului cub de lemn, acesta ramane un element indispensabil pe marile santiere. De aceea, el declara ca, "pe termen mediu, nu estimam o reducere a utilizarii lemnului". Situatia sta diferit in cazul celor care vor sa isi construiasca o locuinta proprie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.