Cit se mai castiga din real estate in Romania? In prima parte a acestui an s-au vazut deja primele tranzactii cu randamente mai mici de 7% pe piata de birouri de clasa A, in timp ce tranzactiile din 2007 pe aceasta piata vor fi concluzionate in jurul a 6.5%, afirma analistii Colliers.

Scaderea randamentelor oferite de investitiile imobiliare este o consecinta a maturizarii pietei imobiliare din Romania, anunta specialistii din piata de real-estate. Mai mult, analistii Colliers isi explica aceasta scadere a randamentelor prin presiunea foarte mare exercitata pe proprietatile existente si cererea mare raportata la o oferta insuficienta.

Asadar, piata romaneasca incepe sa se apropie de caracteristicile specifice pietelor similare din Europa Centrala si de Vest. "Pentru achizitii, randamentele anuale obtinute de investitorii imobiliari pe piata romaneasca se vor stabiliza in jurul valorilor din regiune. Ne indreptam catre ele", a declarat pentru Wall-Street Silviana Badea, Consultant Departamentul Investment Colliers Romania.

Potrivit Colliers, in Polonia, Ungaria si Cehia randamentul anual al investitiilor in imobiliare are o valoare intre 6,5 - 7.5%.

Randamentul investitiilor in spatiile de birouri s-a redus in primele luni ale anului pana la 7,7% comparativ cu nivelul de 8-8,5% inregistrat anul trecut, asfel incat se continua evolutia descendenta din ultimii ani.

Randamentul oferit de investitiile in spatii comerciale este relativ apropiat de cel al birourilor, cele mai recente tranzactii din piata fiind incheiate la un randament cuprins in intervalul 7.5-8.5%.

"In cazul pietei rezidentiale, randamentele anuale au scazut la aproximativ 10% la inchiriere", a explicat Silviana Badea.