In cazul unor IFN-uri care acorda credite de consum s-a ajuns ca trei din zece dosare de credite sa fi fost respinse anul trecut. Principala cauza este gradul prea mare de indatorare al solicitantilor.

La mai bine de trei ani de la explozia creditului de consum din tara noastra, romanii continua sa se imprumute peste masura. Sau cel putin sa incerce. In aceste conditii, s-a ajuns la situatia in care unele institutii financiare nebancare (IFN) sa respinga aproximativ trei din zece dosare de creditare depuse in magazinele de electrice si electrocasnice care ofera astfel de sisteme de finantare. Astfel, Credex, compania de credit de consum detinuta de Altex si Raiffeisen Bank, a avut anul trecut o rata de respingere de aproximativ 35% din totalul cererilor de imprumut. Compania a oferit in 2006 credite la peste 95.000 de clienti ai magazinelor Altex, Altex Megastore si Media Galaxy, in valoare totala de aproximativ 45 de milioane de euro.

Oficialii Estima Finance, IFN care ofera produse de creditare in magazinele Domo, sustin ca intr-o luna ponderea dosarelor respinse poate varia intre 10 si 20%. "In ultima parte a anului trecut si anul acesta rata de refuz a fost de sub 20%", ne-a declarat si Sorin Ghencea, director comercial in cadrul EFG Retail Services, IFN care finanteaza, printre altele, clientii Altex.

Un procent similar de dosare respinse se inregistreaza si la Cetelem, care ofera produse de creditare in magazine precum Flanco, Flamingo, FutureShop, Rombiz, Elvila, Mobexpert, Baumax sau Bricostore. Mai precis, este vorba de 5 pina la 11% din cererile de finantare depuse intr-o luna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.