Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca evolutia salariilor bugetarilor poate afecta tinta de inflatie pentru 2007

Prognozele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) indica o rata a inflatiei de 4,6% decembrie 2007/decembrie 2006, a declarat ieri guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului trimestrial asupra inflatiei. Potrivit acestuia, insa, miza principala a BNR in acest an o reprezinta scaderea sub 5% a ratei medii a inflatiei. "Daca vorbim de proiectia anuala, aceasta este de 4,6%, insa, in acest an, trebuie sa vorbim in principal de consolidarea dezinflatiei, in special o medie anuala a inflatiei de sub 5%", a precizat guvernatorul BNR. "Inflatia medie este cea luata in calcul la Bruxelles, iar in 2006 noi figuram cu 6,56%. Indiferent cat va fi inflatia decembrie la decembrie in acest an, rata medie pentru 2007 va cobori sub 5%", a spus Isarescu.

Rata inflatiei decembrie 2005/decembrie 2006 a fost de 4,87%, iar tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus.

In ceea ce priveste prognoza BNR, guvernatorul Mugur Isarescu a explicat ca cel mai mare risc la adresa calendarului bancii centrale il va reprezenta cresterea salariilor intr-un ritm care nu va tine pasul cu cresterea productivitatii. "Sigur ca este inevitabila o crestere a salariilor in mediul privat, dar nu asta este problema. Problema o vor reprezenta salariile acordate de la Bugetul de stat, eventualele surplusuri urmand sa aiba influente asupra inflatiei", a precizat Isarescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.