AVAS a obtinut in instanta recuperarea a 250 de milioane dolari

Citeva sute de fosti directori, administratori si cenzori de la societati ajunse in faliment vor fi obligati sa-si puna la bataie averile personale pentru a acoperi datoriile acumulate la AVAS in perioada cind au condus respectivele societati. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ieri ca fostii manageri sint buni de plata peste 250 de milioane de dolari si 40,5 miliarde lei, hotaririle obtinute in instanta urmind sa fie puse in aplicare in perioada urmatoare. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a chemat in judecata 1.054 de persoane care au ocupat functii de director, administrator sau cenzor la societati cu datorii, pentru recuperarea acestora.

Potrivit AVAS, fostii manageri sint responsabili de acumularea unor datorii care totalizeaza 287,3 milioane dolari si 16,6 miliarde lei. Din cele peste 700 de cereri de atragere a raspunderii, instanta s-a pronuntat in 215 cazuri, in alte 425 procesele fiind in derulare. In urma celor 215 cauze in care s-au dat sentinte, fostii directori sint obligati prin instanta sa raspunda cu averile personale pina la nivelul datoriilor acumulate la AVAS de societatile pe care le-au condus. Sumele pe care acestia trebuie sa le plateasca totalizeaza 252,2 milioane dolari si 40,5 miliarde lei.

Popriri si pe lefuri

Pentru recuperarea datoriilor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sustine ca a cerut deja informatii de la politie, banci, Registrul Comertului, Ministerul Finantelor Publice si primarii despre persoanele ale caror bunuri si venituri vor fi urmarite. Avind in vedere constatarile executorilor privind calitatea actuala de salariati a multora dintre persoanele pentru care instanta a admis cererea de atragere a raspunderii patrimoniale, este in curs de desfasurare o actiune vizind identificarea veniturilor salariale ale acestor persoane in vederea instituirii masurii de poprire asupra acestor venituri", precizeaza Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Lista societatilor ai caror fosti directori, administratori sau cenzori sint buni de plata include atit societati de stat cit si firme private, ne-au spus ieri reprezentanti autorizati ai AVAS. Printre directorii care vor plati cu averea personala datoriile firmei se numara Agrozootehnica Braesti, Beta Star SRL, ECOSI SRL, IMPEX COM Georgia SRL, Lorelen Impex SRL, Sabina Product SRL sau Relona Tran SRL, a exemplificat AVAS.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.