Marti 13 - zi cu ghinion la Bursa de Valori Bucuresti Ordinele mari scoase la vanzare au adus scaderi importante pentru toate companiile listate la BVB, cele mai importante deprecieri fiind inregistrate de cele mai lichide titluri. "Inca de la inceputul sedintei s-a observat o presiune la vanzare, iar lipsa investitorilor mari din piata a alimentat scaderile din piata. Pe termen scurt, tendinta este de scadere", a declarat Iulian Panait, presedintele KTD Invest.

BET-FI - sub inchiderea din decembrie

Indicele BET-FI a inchis sedinta in scadere cu 2,07% si a ajuns la 62.751,36 de puncte, nivel care a plasat titlurile financiare sub inchiderea din ultima sedinta a anului trecut. In sedinta din 19 decembrie, indicele BET-FI se plasa la circa 63.011 de puncte.

"Faptul ca indicele societatilor de investitii financiare a ajuns sub inchiderea din decembrie va atrage atentia investitorilor, pentru ca in acest moment preturile sunt mai atractive", a declarat Simionescu. Pe o piata in scadere, titlurile financiare au revenit in atentia investitorilor, fiind in topul celor mai rulate actiuni. Valoarea schimburilor incheiate cu SIF a fost de 37,46 milioane lei si a reprezentat aproape 64% din rulajul total al pietei.
Cea mai tranzactionata companie a fost SIF Oltenia, cu tranzactii de 9,82 milioane lei, insa actiunile societatii au cunoscut si cea mai mare scadere din acest sector, de 2,83%. SIF Transilvania a depasit SIF Moldova si s-a plasat pe locul doi in topul rulajelor, cu o valoare tranzactionata de 9,35 milioane de lei.

Actiunile SIF Transilvania au scazut cu 1,27%, pana la 3,10 lei pe titlu.

Scaderi importante au cunoscut si actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Moldova. La inchidere, SIF Banat-Crisana s-a depreciat cu 2,67%, in timp ce SIF Moldova a avut o depreciere de 2,17%.

Rompetrol pierde 4,42%

Indicele BET, care reflecta evolutia celor mai lichide titluri, a avut ieri o scadere de 2,27%, pe fondul scaderilor importante din sectorul bancar si petrolier.
Rompetrol Rafinare a avut o scadere de 4,42%, pretul unei actiuni ajungand la inchiderea sedintei la 0,1080 lei/unitate. Valoarea tranzactiilor cu titluri Rompetrol a ajuns la 2,37 milioane de lei, fiind tranzactionate 21,79 milioane de actiuni.

La inchiderea sedintei de ieri, titlurile Petrom au inregistrat o scadere de 2,46%, pana la 0,595 lei. Valoarea tranzactiilor cu titlurile SNP a fost de 2,32 milioane lei.

Si bancile merg in jos

Ziua de marti 13 si-a lasat amprenta si pe titlurile bancare, cea mai afectata fiind Banca Comerciala Carpatica. La inchiderea sedintei, actiunile bancii se plasau in scadere cu 3,1%, pana la 0,625 lei, pe fondul unor schimburi de 91.674 lei.

Titlurile Bancii Transilvania s-au depreciat cu 0,92%, pana la 1,08 lei, pe fondul unor tranzactii de peste 3,25 milioane lei.

Si in cazul BRD scaderea a fost importanta, de 2,83%, pana la 20,6 lei. Valoarea tranzactiilor cu actiuni BRD a fost in sedinta de ieri de 4,69 milioane lei.
Actiunile Transelectrica s-au ieftinit cu 1,76%, de la 39,70 lei, pana la 39,00 lei. Valoarea schimburilor cu titlurile Transelectrica a fost de 2,47 milioane lei.

Lichiditatea a crescut cu 80%

Comparativ cu ultimele sedinte, cand tranzactiile bursiere se plasau in jurul valorii de 30 de milioane de lei, in sedinta de ieri valoarea rulajelor bursiere a avut o crestere importanta, insa tot sub nivelul estimat de reprezentantii pietei.

Valoarea schimburilor incheiate marti la Bursa de Valori Bucuresti a ajuns la 58,51 milioane lei, in crestere cu 80% fata de prima sedinta a saptamanii. "Era de asteptat o crestere a rulajelor, insa aceasta valoare este inca mica", a declarat Simionescu. Lichiditatea crescuta fata de sedinta anterioara a fost determinata de preturile in scadere a actiunilor care i-au atras pe multi investitori.
Indicele BET-C, a scazut ieri cu 1,89% de la 5.604,03 puncte, pana la 5.493,27 puncte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.