Asociatia Nationala a Consumatorilor de Energie din Romania avertizeaza ca romanii platesc un pret "exagerat" pentru energia electrica

Accesul discretionar al unor furnizori la electricitatea ieftina, dar si cresterea continua a pretului energiei au facut ca presiunea asupra consumatorilor romani, casnici si industriali, sa fie foarte mare, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Nationale a Consumatorilor de Energie din Romania (ANCER), Iulian Florescu.

"Daca analizam datele de pe Eurostat (institutul european de statistica - n.r.), in Romania, pretul energiei este foarte mare. Economia din Romania nu mai poate sa suporte pretul la energie electrica. Avem cel mai mare impact al pretului la energia electrica asupra industriei", a afirmat presedintele ANCER, in cadrul unui seminar.

Potrivit acestuia, in ciuda deschiderii pietei de energie din Romania, care a creat posibilitatea ca un consumator sa isi schimbe furnizorul actual de electricitate si gaze si sa isi negocieze singur pretul de cumparare a energiei, nu oricine are acces la energia electrica ieftina. "Cati consumatori pot sa se duca sa ia energie pe piata concurentiala la un pret mic? Foarte putini. Asta inseamna ca ceva este in neregula", a spus Florescu. El a adaugat ca, din cauta acestui pret ridicat al electricitatii si gazelor naturale, o parte din marii consumatori au dat faliment. Mai mult, nimeni pana acum nu a clarificat problema contractelor pe termen lung cu energie ieftina.

Vosganian: Unii producatori au avut profituri uriase

De altfel, in cadrul unei intalniri avute ieri cu marii consumatori de energie, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a solicitat o analiza a evolutiei preturilor pentru toti cei angajati pe piata de energie (producator, furnizor, transportator, consumator).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.