Conducerea Complexului Energetic Turceni a fost trimisa in judecata de procurorii anticoruptie de la Biroul teritorial Targu Jiu pentru o frauda de cinci milioane euro, in urma atribuirii nelegale a unor contracte de transport de carbune.

Este vorba despre Nicolae Simionescu, director general, Dan Gavrilescu, director comercial, Gabriel Bigu, director economic, Vasile Boca, sef Birou Juridic, si Ovidiu Balacescu, sef Serviciu Achizitii Servicii. Cei 5 sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial; abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata; fals intelectual; initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori de aderare sau sub sprijinire sub orice forma a unui astfel de grup.

Balacescu este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, ori de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui astfel de grup. Din probele administrate de DNA a reiesit ca, in cursul anului 2005, Simionescu, Bigu, Gavrilescu, Boca si Balacescu au atribuit prin incredintare directa (cu incalcarea dispozitiilor O.U.G. nr. 60/2001 privind achizitiile publice si H.G. nr. 461/2001) contracte de transport carbune cu autovehicule de mare tonaj catre trei societati comerciale: SC "ELMEROM CONSTRUCT" SRL Tg. Jiu, SC "A si RAL& MARA" SRL Drobeta Turnu Severin si SC "C.F.R. S.S.V.M." SA Bucuresti (societati ai caror administratori sau asociati se aflau in stransa legatura cu persoane influente si cu putere de decizie in cadrul unitatilor miniere din judetul Gorj).

In felul acesta, spun procurorii, patrimoniul Complexului Energetic Turceni a fost prejudiciat cu suma de 4.748.869,78 lei (echivalentul a aproape 1.300.000 euro). In urma incheierii acestor contracte de prestari de servicii, cele trei societati comerciale au obtinut avantaje patrimoniale de 1.300.695,64 lei- SC "ELMEROM CONSTRUCT" Tg.Jiu, 619.739,13 lei - SC "A si RAL&MARA" SRL Drobeta Turnu Severin, 1.321.477,38 lei - SC "C.F.R. S.S.V.M." SA Bucuresti.

CA, indus in eroare

Pentru a crea o aparenta de legalitate incheierii contractelor cu cele trei societati prestatoare, inculpatii Nicolae Simionescu, Dan Gavrilescu, Gabriel Bigu, Vasile Boca au falsificat acte in care au atestat fapte si imprejurari nereale.

Mai mult decat atat, spun anchetatorii, cei in cauza au indus in eroare Consiliul de Administratie al Complexului Energetic Turceni, ascunzand faptul ca cele trei societati nu aveau capacitatea tehnica si economica de a efectua transportul carbunelui cu autovehicule si nu desfasurasera anterior alte activitati. "In aceste conditii, Complexul Energetic Turceni SA a acceptat subcontractarea serviciului de transport carbune catre alte societati comerciale, dar la preturi mult mai mici", se mentioneaza intr-un comunicat al DNA.

Din probele administrate a mai reiesit ca, desi la data de 13 ianuarie 2006, inculpatii au semnat o nota de negociere cu "S.N.T.F.M. C.F.R. MARFA" SA, in urma careia au obtinut tarife avantajoase pentru societate, ei au refuzat incheierea contractului de transport carbune pe calea ferata cu aceasta societate. Pretextul a fost organizarea unei licitatii deschise pentru achizitionarea acestui serviciu, in conditiile in care aceasta procedura nu era prevazuta de lege. Astfel a fost adus un prejudiciu Complexului Energetic Turceni in valoare de 13.158.829,56 RON (echivalentul a aproape 3.700.000 euro).

"In sarcina celor cinci inculpati s-a mai retinut ca, prin actiuni organizate, coordonate si planificate au initiat si constituit un grup infractional in scopul comiterii de infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie, grup in care au fost atrase si alte persoane cu functii de executie sau conducere din cadrul Complexului Energetic Turceni. Prin fapta celor cinci inculpati a fost adus Complexului Energetic Turceni un prejudiciu de aproximativ 5.000.000 euro", spun procurorii DNA.

Pentru stabilirea vinovatiei celor in cauza, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.