Apartamentele rezidentiale din Bucuresti s-ar putea ieftini pe termen mediu si lung, in conditiile in care preturile au atins deja pragul de sus, estimeaza analistii imobiliari

Apartamentele rezidentiale s-ar putea ieftini din 2008 Preturile apartamentelor noi se vor mentine la acelasi nivel, cel putin o perioada de timp, deoarece oferta este in continua crestere, iar actualul stoc nu este de cea mai buna calitate, a declarat pentru NewsIn directorul de marketing al agentiei imobiliare Locic, Bogdan Ursu.

Potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara, Jones Lang LaSalle, in unele cazuri preturile sunt mai mari decat in orase din Europa Centrala si de Est, chiar daca actualul stoc rezidential este de o calitatea precara. Conform studiului, scumpirea locuintelor a survenit pe fondul unei cereri ridicate si a unei disponibilitati crescute pentru creditele ipotecare. Locuintele din noile ansambluri rezidentiale se vand la preturi incepand cu 1.200 euro pe metru patrat si ajung pana la 2.000, respectiv 3.700 euro metru patrat pentru apartamentele de lux. Pentru Bucuresti, deficitul de locuinte se ridica la circa 5.000 de unitati anual, mai precizeaza analistii Jones Lang LaSalle.

"O eventuala scadere a preturilor la apartamente se va inregistra dupa circa 1,5 ani, cand proiectele rezidentiale vor intra in piata", a declarat presedintele agentiei imobiliare Regatta, Mircea Uzunov. El a adaugat ca in prezent exista un deficit de oferta, avand in vedere ca se construieste mult prea putin in comparatie cu cererea.

Numai in prima luna a acestui an, apartamentele s-au scumpit cu 15-20%, conform datelor remise Wall-Street de specialistii DTZ Echinox, iar aceasta tendinta se va mentine si in urmatoarele luni ale acestui an.

"Am sesizat in prima luna de dupa aderare o crestere de 15-20% a preturilor la apartamentele din Capitala. Aceasta crestere brusca nu a fost acceptata in totalitate si de clienti astfel incat reactia acestora este de asteptare incercand sa inteleaga trendul impus de aderare", a declarat pentru Wall-Street Victoria Linca, consultant DTZ Echinox.

Potrivit reprezentantei DTZ Echinox, rata de crestere inregistrata in aceasta luna fata de luna precedenta este cu mult superioara celei din ianuarie 2006. "Anul 2006 a fost caracterizat printr-o crestere sustinuta e preturilor pe tot parcursul celor 12 luni, iar inceputul acestui an este atipic", completeaza Linca. Consultantul DTZ apreciaza ca exista o leagatura intre cresterea preturilor si integrarea in Uniunea Europeana.

Analistii companiilor de consultanta imobiliara sustin ca goana romanilor dupa case face ca pretul apartamentelor sa nu scada inca, ba chiar mai mult, costurile pentru achizitionarea unui apartament la bloc cresc constant. De aceeasi parere sunt si agentii imobiliari care vad si in 2007 o crestere, cu 5-7 % a preturilor la locuinte, in special la cele din zonele centrale.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.