In general, atunci cand se stabileste impozitarea unui domeniu de activitate se tine cont si de gradul de risc pe care acesta il prezinta. Nu e si cazul economiei romanesti, unde piata de capital e taxata pe principiul "dati voi azi ca va dam noi inapoi la anu"!

Investitorii de pe piata de capital din Romania platesc printre cele mai mari impozite din Europa si sunt printre putinii care nu beneficiaza de scutiri de la plata taxelor. In Austria, investitorii nu platesc impozit la vanzarea actiunilor detinute mai mult de un an. In Franta, sunt scutite de impozit veniturile anuale mai mici de 15.000 de euro. In Cehia, titlurile de valoare mai vechi de doi ani sunt neimpozabile.

Chiar daca in unele state rata de impozitare e mai mare (Austria, 25%, Polonia, 19%, Slovenia, 20%), investitorii beneficiaza de alte stimulente fiscale.

In Portugalia, taxa pe profitul din vanzarea actiunilor este de 10%, iar cele mai vechi de un an sunt neimpozabile. Polonia scuteste de impozit titlurile mai vechi de 5 ani.

Fara indoiala, Germania are cel mai permisiv cadru, de unde si cea mai dezvoltata piata de capital european. Pentru vanzarea actiunilor detinute mai mult de un an, care reprezinta mai putin de 1% din capitalul companiei si pentru titlurile mai vechi de un an, nu se plateste impozit nici macar un eurocent!

Autoritatile din statul considerat motor al dezvoltarii Uniunii Europene iau in considerare introducerea impozitarii cu 20% pana la 30%, insa acest lucru se va intampla abia de anul viitor. La fel a procedat si Ungaria, care timp de cativa ani nu a impozitat castigurile din piata de capital, pe motiv ca acest lucru franeaza dezvoltarea acesteia. Din septembrie anul trecut a fost reintrodus impozitul de 25%. In Bulgaria, alaturi de care am intrat in Uniunea Europeana, impozitul pe profitul din vanzarea actiunilor este mai mic decat in Romania cu un punct procentual. Probabil insa ca ai nostrii alesi considera ca BVB a ajuns deja NYSE sau Euronext si trebuie impozitata ca atare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.