Imprumuturile pentru nevoi personale sunt de cele mai multe ori mai ieftine

Cardurile de credit sunt o gaselnita buna pentru institutiile financiare care te pot tapa de bani intr-un mod subtil, elegant si legal. Chiar daca au avantajul ca te scutesc de multe drumuri si griji, costurile sunt pe masura. E suficient sa compari dobanda anuala efectiva de la un simplu credit de nevoi personale cu cele practicate la imprumuturile prin carduri de credit si se poate observa o diferenta substantiala. Nu mai vorbim de capcanele din contracte cum ar fi eliminarea perioadei de gratie la retragerea de bani din bancomat.

Cardurile de credit au fost o gaselnita buna pentru institutiile financiare. Au gasit un instrument care nu necesita atata bataie de cap pentru clientii care isi doresc sa obtina banii de care au nevoie in timp relativ scurt, chiar daca rapiditatea si facilitatea de a manevra banii costa mai mult decat in cazul unui credit pentru nevoi personale. Pe langa toate comisioanele care trebuie achitate, dobanzile sunt si ele foarte mari.

Bancile au intuit bine segmentul in care se poate dezvolta cel mai bine acest produs. Angajatorii sunt cei mai buni promotori ai produsului dezvoltat de institutii. Astfel, un protocol incheiat cu o banca de catre institutia unde lucrati ar putea fi in avantajul celor care isi doresc un plafon disponibil mai mare. Ofertele de sezon nu lipsesc.

Asadar, Raiffeisen Bank are in acest moment oferta speciala: daca aplicati pentru cardul de cumparaturi, asa cum mai este el cunoscut, in perioada 8 ianuarie-31 martie si efectuati cel putin o tranzactie la comercianti pana la 30 aprilie, sunteti scutiti de taxa de emitere, taxa de administrare in primul an, 0% dobanda pana la 56 de zile, pe viata. Cardul de credit Raiffeisen Bank Standard ofera o linie de credit de pana la 20.000 de lei. Dobanda, insa, este de 28% pe an. Dar nu este singurul caz.

Cea mai lunga perioada de gratie vine de la CEC, 59 de zile. Cu perioada de gratie de 56 de zile sunt produsele oferite de Raiffeisen Bank, cardurile de credit - Raiffeisen Mastercard Standard si Gold. Sunt si banci care nu au nici macar o zi perioada de gratie.

DAE, avantajoase

CEC, Emporiki, Alpha Bank, Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana au cele mai avantajoase oferte din punct de vedere al DAE, adica dobanda anuala efectiva platita pentru cumparaturi. In exemplele date mai sus, calculul a fost realizat de Finzoom, calculatorul online pentru credite. In acest caz, DAE este calculata pentru un credit de 2.000 de lei. Astfel, cea mai mica dobanda este cea de la CEC, cu o valoare procentuala de 18,60, prin creditul Mastercard, in lei. Locul doi este ocupat de cardul de credit de la Emporiki, prin cardul Mastercard Standard, cu DAE pentru cumparaturi, la o valoare de 21,27.

Banca Comerciala Romana, prin Eurocard - Mastercard, DAE pentru cumparaturi este calculata la o valoare procentuala de 23,44%, iar BRD Group Societe Generale ofera cardul de credit BRD Visa Classic, iar DAE in cazul acestui produs este de 27,92%.

Mai trebuie stiut faptul ca taxa de emitere si taxa de analiza si aprobare card se platesc odata, la inceput. Taxa de administrare card si cont se platesc anual. Dobanda se calculeaza zilnic, la 360 sau 365 de zile (in functie de fiecare banca), luand in considerare perioada de gratie, atat pentru plati la comercianti, cat si pentru retrageri numerar.

Creditele, mai ieftine

Un lucru care a iesit in evidenta in clasamentul realizat dupa ordonarea in functie de DAE este acela ca primele banci comerciale din sistemul bancar romanesc nu au cele mai competitive oferte, cel putin in cazul acestui produs.

Comparativ, un credit de nevoi personale, fara a necesita garantii, pentru aceeasi suma imprumutata, respectiv de 2.000 de lei, are o dobanda incepand de la 16,94%, dar poate ajunge pana la 49,09% in ofertele unor banci. Suma de rambursat in cazul unei dobanzi de 16,94% este de 2.498 de lei, dar puteti plati in cazul unei dobanzi mai mari cu mai mult de 1.000 de lei, respectiv, 3.313 lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.