Companii cu nume si faima in peisajul economic continua sa inregistreze importante datorii catre bugetele de stat. Pe lista Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) figureaza cu sume generoase, acumulate de-a lungul anilor, firme din sectorul bancar, petrolier sau chiar media.

Cu multa priza printre consumatori, si bugete importante alocate promovarii produselor, firmele cu staif precum Dorna Lactate sau Petrom, banca Comerciala Carpatica sau Ringier Romania au restante de plata de ordinul sutelor de mii sau chiar milioanelor de lei. Pe cale de consecinta ele sunt vizate pentru executare silita in vederea recuperarii restantelor.

Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a dat publicitatii lista cu societatile datornice la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor de sanatate si somaj. Suma totala a datoriilor este de 5,44 miliarde de lei, cu 30% mai putin decat in 2005. Din numarul total de mari contribuabili - 695 de companii, 146 dintre ele au datorii la bugetul de stat.

Daca unele dintre societatile care contribuie la bugetul de stat asteapta inca cererile de compensare a datoriilor acumulate de-a lungul timpului, unele au intrat deja in executare silita sau sunt in administrare speciala.

ANAF a inceput executarea silita pentru o serie de companii, printre ele numarandu-se banci si firme de stat sau private. Doua banci comerciale au datorii la bugetul de stat, iar acestora le-a fost demarata procedura de executare silita: Banca Carpatica a intrat in vizorul ANAF cu datorii constituite in anii trecuti de 5,9 milioane de lei, dintre care 3.000 de lei a fost datoria la sfarsitul lui 2006. Banca di Roma este si ea pe lista datornicilor cu o suma acumulata de 820,664 de lei de-a lungul timpului, dintre care 13,196 de lei, in 2006. Alte companii cunoscute aflate pe lista celor care au intrat in executare silita sunt: Boromir (2,24 milioane de lei), Butan Gas Romania (48,977 lei), Delta Distribution (2,10 milioane lei), Dorna Lactate (28,18 milioane de lei), Pic, cu datorii cumulate de 1,05 milioane de lei, Ringier Romania (6,51 milioane de lei, dintre care 6,138 de lei este suma restanta aferenta anului trecut).

Una dintre companiile cu cele mai mari datorii este Telecomunicatii CFR, cu o suma datorata bugetului de stat de 37,41 milioane de lei, dintre care nu mai putin de 34,7 milioane de lei este restanta din 2006. Petrom SA este pe lista neagra, fiindu-i inceputa procedura de executare silita, cu o suma uriasa acumulata de-a lungul timpului, de 4,16 miliarde de lei, dintre care 46.000 de lei este datoria in 2006.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.