Agentia de rating a imbunatatit ieri calificativul acordat Romaniei pentru obligatiunile in valuta cu doua trepte

Moody's Investors Service a imbunatatit ieri calificativul acordat Romaniei pentru obligatiunile in valuta cu doua trepte, de la "Ba3" la "Ba1", pe fondul beneficiilor aduse de masurile adoptate pentru aderarea la Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, informeaza Mediafax.

De asemenea, plafonul suveran pentru depozitele bancare in valuta a fost imbunatatit de la "B1" la "Ba2", iar calificativul acordat Guvernului pentru obligatiunile in valuta si moneda nationala au urcat la "Ba1". Pentru calificativele in moneda locala a fost stabilit nivelul orientativ "Aa3". Perspectiva pentru toate ratingurile este pozitiva. Potrivit analistilor Moody's, progresul Romaniei in ceea ce priveste integrarea europeana este o recunoastere a evolutiilor pozitive din ultimii ani. Cu toate acestea, UE si-a rezervat dreptul de a utiliza clauzele de salvgardare pentru a amana aderarea celor doua state cu un an, ceea ce demonstreaza amploarea reformelor ramase de efectuat.

Moody's a remarcat si imbunatatirea rezervelor externe ale Romaniei, concomitent cu reducerea datoriilor, care au survenit in contextul cresterii economice si scaderii inflatiei. Potrivit Moody's, ratingurile au luat in calcul atat beneficiile integrarii europene, cat si riscurile de supraincalzire a economiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.