Diferenta dintre exporturi si importuri continua sa creasca

Chiar daca valoarea exporturilor a crescut fata de aceeasi luna a anului trecut, dar si fata de ritmul de crestere a importurilor, deficitul comercial al Romaniei a fost, in luna ianuarie, de peste 377 milioane de euro, cu 18 procente mai mult fata de ianuarie 2004, informeaza Institutul National de Statistica (INS). Valoarea exporturilor a crescut in prima luna a acestui an cu aproape 24 la suta, pana la 1,5 miliarde de euro, in timp ce importurile au crescut cu putin peste 20 la suta, pana la 1,88 miliarde de euro. In structura pe marfuri a exporturilor, sase sectiuni detin peste trei sferturi din total.

Potrivit datelor INS, semnificativa in structura marfurilor importate in luna ianuarie este majorarea cu 35,5 la suta a valorii achizitiilor de produse minerale si cu peste 40 la suta a importurilor de produse metalurgice si mijloace de transport. Tarile partenere in derularea importurilor din luna ianuarie 2005 situate pe primele zece locuri au fost: Italia (15,4% din total importuri), Germania (13,8%), Federatia Rusa (8,7%), Franta (7,0%), Turcia (4,2%), Austria (4,0%), Polonia (3,7%), China (3,5%), SUA (3,2%) si Kazahstan (3,0%). Pe de alta parte insa, aceleasi categorii de marfuri au inregistrat cresteri importante si in ceea ce priveste exporturile.

Astfel, valoarea livrarilor de produse metalurgice la extern a avansat cu aproape 78 la suta, iar cea a exporturilor de produse minerale s-a majorat cu peste 45 la suta. De asemenea, vanzarile externe de mijloace si materiale de transport au crescut cu aproape 60 la suta. Comparativ cu luna ianuarie 2004, valoarea exporturilor catre tarile Uniunii Europene (UE-25) a crescut cu 17,8 la suta, avand o pondere de aproape trei sferturi din totalul exporturilor. in prima luna a anului, primii zece parteneri comerciali in derularea exporturilor au fost: Italia (21,9% din total exporturi), Germania (15,7%), Franta (8,7%), Turcia (8,2%), Marea Britanie (5,7%), Ungaria (3,8%), Austria (3,3%), Olanda (3,2%), Belgia (2,5%) si Grecia (2,3%).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.