Ieri, la Ministerul Finantelor, se mai faceau inca retusuri la textul Ordonantei de urgenta privind modificarea Codului Fiscal. Actul normativ va trebui sa includa cresterile de impozite convenite cu Fondul Monetar International.

DuminIca trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu anunta ca textul proiectului de modificare a Codului Fiscal va fi adoptat in sedinta de guvern de a doua zi. Nu s-a intimplat asa. Explicatia data de reprezentantii Executivului este aceea ca actul normativ nu este finalizat si ca foarte probabil va fi gata pina la sedinta urmatoare, care va avea loc azi. Numai ca ieri, textul se afla inca la Ministerul Finantelor, ceea ce inseamna ca se mai faceau retusuri. In aceste conditii, este putin probabil ca in sedinta de azi guvernul sa dezbata si sa aprobe respectivul act.

In urma negocierilor din luna ianuarie cu FMI au fost convenite majorari la unele impozite, cum ar fi cele pe dobinzile bancare, pe cistigurile la bursa, ambele de la 1% la 10%, sau pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor juridice de la 10% la 16%. Ca noutate, din acest an vor fi impozitate tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice, cu 10%. Toate se vor aplica incepind cu 1 aprilie. Practic, Executivul mai are aproape o luna sa finalizeze proiectul de modificare a Codului Fiscal.

Cota unica devine si mai unica

Din luna ianuarie a anului viitor cota unica va deveni si mai unica, in sensul ca se vor uniformiza impozitele la 16%. Asta presupune alte noi majorari, adica aducerea acelor cote de impozit de la 10% la 16%. Mai mult, premierul a dat de inteles recent ca de la 1 ianuarie 2006 ne paste o noua transa de impozite. Si, conform schemei, aceste noi dari vor sari direct la valoarea cotei unice.

Din 2006, se stie ca va incepe impozitarea terenurilor agricole, precum si fiscalizarea agriculturii.

Conform Programului economic de preaderare prezentat de Executiv la Bruxelles, se vor elimina scutirile de TVA pentru medicamente si se va introduce un regim special de TVA pentru gospodarii agricole individuale, turism, bunurile de colectii si de arta, precum si pentru aurul pentru investitii.

2006, ultimul an cu microintreprinderi

Surse din Ministerul Finantelor confirma ca impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor va ramine la 3%, insa nu au putut spune cit va fi in 2006. De altfel, 2006 este ultimul an cind mai fiinteaza microintreprinderile, intrucit Uniunea Europeana nu accepta astfel de societati. Si, ca atare, patronii lor vor trebui sa treaca la statutul de intreprindere mica si mijlocie sau sa devina angajati, in situatia in care rolul acelei microintreprinderi era de a obtine venituri mai mari din salariu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.