"ANSVSA nu a emis acte normative care sa reglementeze procesul de transhumanta", se precizeaza in comunicatul emis de institutie, informeaza NewsIn. Mai mult, in comunicat se confirma existenta regulamentului Comisiei Europene privind sprijinul financiar suplimentar acordat ciobanilor care practica transhumanta.

Marian Avram declara saptamana trecuta ca "transhumanta este ilegala, iar amenzile pentru transportul ilegal al amimalelor sunt intre 1.000 si 3.000 de lei noi". De asemenea, presedintele ANSVSA a subliniat ca "nu va mai fi permis transportul animalelor, chiar daca transhumanta este specific romaneasca si dureaza de pe vremea lui stefan cel Mare".

In comunicatul emis ieri de ANSVSA se precizeaza ca in legislatia nationala nu au fost transpuse decat prevederile referitoare la bunastarea animalelor transportate cu mijloace de transport ( rutier, fevoviar, aerian sau naval).

In legatura cu transhumanta, legislatia nationala, sustine ANSVSA, prevede doar ca "se pot utiliza mijloace de transport proprii, iar acestea nu se autorizeaza, dar cand distantele sunt mai mari de 50 de kilometri, mijlocul de transport trebuie autorizat, daca este utilizat in scop comercial. De asemenea, mijloacele de transport destinate transportului peste opt ore, utilizate tot in scop comercial, se supun procedurii de autorizare".