Sectorul chimic si producatorii de materiale au fost cele mai tentante industrii cu companii cotate

Majoritatea companiilor care au publicat rezultatele financiare preliminate pentru anul 2004 au inregistrat cresteri ale cifrelor de afaceri si ale profiturilor. Investitorii par sa fi anticipat performantele financiare ale acestora, astfel ca nu am asistat la evolutii importante ale cotatiilor. Cresterea cotatiilor bursiere nu a fost insotita de cresteri corespunzatoare ale indicatorilor financiari, astfel ca putine companii mai inregistreaza valori sub zece ale indicatorului PER (pret pe profit pe actiune).

Acest lucru demonstreaza, inca o data, ca principalii factori care au determinat evolutia pozitiva a Bursei in ultima perioada sunt de natura politica si macroeconomica: politica economica promovata de noul guvern, evolutiile de pe piata monetara si cea valutara, dar mai ales masurile anuntate ce vizeaza in mod direct piata bursiera. Domeniile cu cele mai mici valori ale indicatorului PER sunt sectorul chimic si cel de masini-unelte si inginerie, care au valori apropiate, 13,74 si 13,75. Pentru ca Banca Romana pentru Dezvoltare si Petrom nu au raportat inca rezultatele financiare preliminate pentru anul 2004, domeniul financiar bancar si cel petrolier nu au fost incluse in analiza. Fiind cele mai mari companii din respectivele domenii, ele influenteaza foarte mult rezultatele. Una dintre exceptii este Artrom Slatina, al carui PER este 4,51.

De altfel, rezultatele financiare inregistrate in 2004 au pozitionat producatorul de tevi din Slatina in fruntea clasamentelor realizare in functie de diferiti indicatori economici. Astfel, cifra de afaceri a crescut cu 123%, dupa ce in anul 2003 isi dublase valoarea fata de anul precedent, iar profitul net a crescut de la opt miliarde de lei, cat a fost in 2003, la 120 de miliarde in 2004. Societatea a inceput sa-si imbunatateasca indicatorii financiari o data cu preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre Sinara Handel GmbH Germania, reprezentanta comerciala a grupului rus TMK, cel mai important producator de tevi din Rusia si unul dintre cei mai importanti la nivel mondial.

Din pacate, lichiditatea actiunilor Artrom este scazuta, din cauza concentrarii actionariatului. Chiar daca societatile din industria chimica s-au confruntat si se vor mai confrunta cu cresterea preturilor la materiile prime, pe ansamblu, sectorul a consemnat o evolutie buna. Dupa trei ani in care a raportat pierderi, Oltchim Ramnicu Valcea a reusit sa-si rentabilizeze activitatea; astfel, anul trecut a obtinut un profit net de 950 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 13.739 miliarde de lei.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.