Actiunile europene au inregistrat noi maxime. Previziunile sint optimiste si pentru BVB.

"Am avut in ultimele trei zile noi maxime pe indicii bursieri BET si BET-C. Fapt care s-a intimplat si pe bursele europene. Din acest punct de vedere putem spune ca urmam trendul burselor europene, dar intr-un fel era de asteptat sa avem aceste cresteri dat fiind faptul ca se apropie perioada raportarilor financiare pe anul trecut de catre companii. In plus, banca centrala din SUA se pare ca nu va creste dobinda. Deci exista o atractivitate mai mare pentru pietele bursiere", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Ce a fost afara

Actiunile europene s-au apreciat, vineri 2 februarie, pina la un nou virf al ultimilor sase ani, dupa ce rezultatele pentru ianuarie au aratat ca economia americana a creat mai putine locuri de munca fata de estimari, intarind speculatiile ca ratele dobinzilor din SUA nu vor fi inca modificate, scrie Reuters.

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 s-a apreciat cu 0,5%, pina la 1537,6, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani. Indicele german DAX a crescut, de asemenea, cu 0,5%, CAC 40, din Franta, cu 0,4%, in timp ce indicele britanic FTSE s-a apreciat cu 0,7%.

Ce a fost la BVB

De la inceputul anului, indicele BET a crescut cu 11,49%, BET-C cu 10,92%, iar BET-FI cu doar 3,6%. In saptamina care s-a incheiat, indicii BET si BET-C au crescut cu 4,91, respectiv 4,39 procente, in timp ce BET-FI s-a majorat cu 0,61 procente. Lichiditatea medie s-a depreciat insa cu 5% si a atins 51,6 milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a cistigat aproape 3 procente pina la 79,9 miliarde de lei.

In topul celor mai bune actiuni in saptamina care a trecut avem Mopan cu o crestere de 21,15%, Otelinox Tirgoviste cu 16,35%, Rompetrol Rafinare Constanta cu 16%, Policolor cu 14,04% si Armatura cu 10,91%. La polul opus se afla actiunile care au adus pierderi mari jucatorilor. Respectiv Carbochim cu o cadere de 9,17%, Vae Apcarom cu 3,41%, Oltchim cu 2,34%, Rulmentul cu 1,04% si UCM Resita cu 0,89%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.