Ministrul Finantelor verifica daca legea ii da voie sa modifice data depunerii actelor pentru investitorii de pe piata de capital

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu spune ca institutia pe care o reprezinta analizeaza posibilitatea decalarii datei pana la care investitorii de pe piata de capital pot sa-si depuna documentele necesare pentru calculul impozitului.

Este vorba de fapt de prezentarea documentelor care atesta valoarea pierderilor de pe bursa pentru a li se face, ulterior regularizarea.

Initial, data era de 15 mai insa, aceasta ar putea fi stabilita mai devreme cu trei luni, adica documetele pentru regularizare sa fie acceptate pana pe 10 sau 15 februarie.

Sebastian Vladescu spune ca se va verifica daca legea permite aceasta decalare, caz in care va adopta masura.

Saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti a avut loc un protest de o ora in urma unui ordin controversat al Ministerului Finantelor.

Acesta decidea ca persoanele fizice care au realizat castiguri pe piata de capital sa vireze impozitul de 16% pe castig pana la 25 ianuarie.

Bursa de Valori Bucuresti

Saptamina trecuta la Bursa a avut loc o greva de avertisment

Astfel, ministerul a cerut investitorilor sa plateasca impozite pe castigul brut, fara a lua in calcul pierderile.

Altfel spus, daca un investitor detine un portofoliu cu actiuni la 5 companii, si doar la 2 dintre acestea are castig, iar la 3 pierdere, pe total investitorul ar iesi pe pierdere.

Investitorul trebuie sa vireze impozitul pentru castigul la cele 2 companii. Apoi, pana pe 15 Mai trebuia sa depuna declaratia pe venit, care evidentia pierderea avuta pe piata de capital.

Fiscul urma sa faca regularizarea si abia in 2008, investitorul primea banii virati pana pe 25 ianuarie 2007.

Reprezentantii companiilor de brokeraj nu sunt nici ei de acord cu o astfel de masura sustinand ca in tot acest interval de timp, investitorii ar credita statul.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.