Specialistii romani plecati in strainatate au inceput sa vineze scaunele de directori din companiile din tara.

Totodata, multinationalele stabilite de mult in Romania renunta la expati, in favoarea conationalilor. Acestea sint tendintele ce se vor concretiza in 2007 la virful companiilor.

La nivel de top si middle management, piata fortei de munca incepe sa se reaseze. Pe unele segmente, multinationalele care s-au asezat de ceva vreme pe piata autohtona incep sa renunte la managerii straini, optind pentru romani, in vreme ce nou intratii continua sa vina cu propriii oameni. Totodata, un alt fenomen observat de agentiile de executive search se refera la dorinta unor romani, stabiliti in tari precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Germania, de a se intoarce in tara, vizind pozitii de top.

"Sintem in fata unui nou fenomen care tinde sa ia amploare: romanii vor sa se repatrieze. Este vorba de persoane care au ocupat pozitii de conducere in Statele Unite, Marea Britanie sau in Germania si care acum vor sa se intoarca pe pozitii inalte in companii din Romania", ne-a declarat Panos Manolopoulos, General Manager la Stanton Chase. Acesta ne-a povestit ca in ultima perioada a avut intilniri cu mai multi astfel de romani care doresc sa lucreze in tara in telecom, FMCG sau in industrie.

Strainii continua sa vina

Tragind insa linie, specialistii in domeniu estimeaza ca si anul acesta numarul expatilor va continua sa creasca, dar nu in acelasi ritm ca anii trecuti. "Surprinzator, numarul expatilor este in crestere", mai spune Manolopoulos, care pune aceasta tendinta pe seama intrarii in piata a unor noi companii. Potrivit acestuia, in medie, numarul strainilor care vin intr-un an in tara noastra pentru a ocupa pozitii de conducere ajunge la 200-300, perioada medie de sedere fiind de 2,5 ani.

"Multi vin pentru o perioada scurta de timp, dar tendinta este de a-si prelungi aceasta sedere fie pentru ca li se prelungeste si mandatul, fie pentru ca aici, fiind o piata in dezvoltare, pot vedea rezultate profesionale mult mai repede", mai spune managerul Stanton Chase. Din datele Stanton Chase, la ora actuala in tara noastra activeaza in jur de 10-15.000 de straini care au venit in Romania cu contracte limitate. Mai sint insa si foarte multi care, incepind din anii ‘90, au ajuns in Romania cu gindul de a-si dezvolta propriile afaceri, iar numarul acestora este mult mai mare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.