Printre ofertanti se afla si posesorul a 30 la suta dintre titluri. Romaero, Tarom si MApN, numai cativa dintre clientii institutului

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a inregistrat patru oferte pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni al institutului de cercetare in aeronautica INAV SA Bucuresti. Cei patru ofertanti sunt consortiile SC IAROM SA si GIAR SA Bucuresti, SC IMPULS COMPANY SRL si Flore Lica, Erre 2 International SRL (posesorul a 30 la suta dintre titlurile INAV) si Asociatia Salariatilor si membrilor INAV, precum si societatea comerciala IMA METAV SA.

Documentele de precalificare au fost deschise, luni, la sediul AVAS, in prezenta tuturor ofertantilor, urmand ca acestea sa fie analizate de comisia de privatizare.
Asa cum am mai scris, metoda de privatizare este negocierea cu selectie pe baza de oferte tehnice, in cadrul careia oferta tehnica va detine o pondere de 60%.

Terenul, ravnit de agentii imobiliare

INAV SA este situat in nordul Capitalei, pe Bulevardul Ficusului nr. 44A, in vecinatatea Podului Baneasa. Institutul de cercetare colaboreaza strans cu Romaero, Avioane Craiova, Aerostar Bacau, IAR Brasov, Incas Bucuresti, Straero Bucuresti, Tarom Romania, Airom 2000, Jaro International Bucuresti, Icepronav Galati, ISPH Bucuresti, MApN, Ministerul Agriculturii, Elbit Systems Israel si Alenia Aeronautica Italy.

Structura actionariatului (conform Certificat Constatator nr.628576 inregistrat la ORC la data de 08.09.2005) este AVAS (69,93%), SC Erre International SRL (30%) si Hrenciuc Ilie, persoana fizica, detinator a 0,07% dintre titluri. AVAS si-a propus sa vanda cele 69,9% dintre actiunile detinute la INAV cu 2,5 lei titlul.

Terenul pe care se afla INAV este de mult timp ravnit de agentiile imobiliare, datorita amplasamentului sau. Potrivit unor surse, se pare ca la un moment dat una dintre marile agentii au publicat, pe Internet, o harta a Bucurestiului unde printre noile complexuri rezidentiale figureaza si unul plasat exact pe terenul pe care inca functioneaza INAV.

30% detinute de o firma cu un singur angajat

Conform datelor publicate de Ministerul Finantelor pe anul 2005, INAV are 39 de angajati si o pierdere neta a exercitiului de 97.863 lei, in timp ce Erre 2 International are un singur angajat si un profit de 530.489 lei.
Cifra de afaceri a SC INAV SRL in acelasi an s-a ridicat la mai putin de 1,82 milioane lei, veniturile totale fiind de 2,14 mil. lei si cheltuielile de 2,23 mil. lei. In ceea ce priveste societatea cu un singur angajat - Erre 2 International, al carei capital total subscris si varsat inseamna numai 4.000 lei, aceasta a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 781.401 lei, venituri totale de 817.888 si cheltuieli totale de 262.863.

Singurul angajat al acesteia pare sa se ocupe, conform acelorasi date publicate pe site-ul Ministerului de Finante, de activitati de consultanta pentru afaceri si management.

Criteriile de precalificare

Pentru a participa la negociere, ofertantii trebuie sa indeplineasca criteriile de precalificare. Adica sa nu fi fost sanctionati penal pentru fapte precum gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita sau alte contraventii.

Totodata, ofertantii trebuie sa aiba experienta in domeniul cercetarii-dezvoltarii pentru ramura de stiinta a societatii comerciale de cercetare-dezvoltare sau pentru o ramura inrudita, bonitate financiara si capacitate de a prelua o noua afacere. Pentru participatia de 69,9% detinuta de AVAS la SC INAV SA nu pot inainta oferte persoanele fizice/juridice romane sau straine, care nu si-au respectat obligatiile in cadrul altor contracte de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu FPS si/sau APAPS/AVAS.
Ofertantii trebuie sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere, autentificata, in care sa-si specifice toti principalii furnizori de resurse energetice si apa. Din declaratie trebuie sa rezulte ca nu beneficiaza de inlesniri la plata obligatiilor catre acestia, aceasta fiind o conditie de excludere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.