Multe companii mari din Romania au drept actionari principali companii de tipul offshore. Transferul de actiuni din Romania catre companiile offshore s-a intensificat anul trecut, odata cu cresterea taxelor de la 10% la 16%.

Romanii, 80% din clientii investitiilor offshore Mai mult, aceste companii sunt active pe piata bursiera locala si incep sa domine afacerile locale, titreaza o analiza realizata de saptamanalul de afaceri in limba engleza Business Review. Desi romanii par sa fi prins gustul acestor gen de afaceri, institutii traditionale in Vest, precum lobby-ul, nu au inca reglementari juridice.

In prezent, exista mai mult de un milion de companii offshore inregistrate la nivel international, in tari care practica un sistem de taxe mai flexibil si ofera confidentialitate actionarilor sau structurile tranzactionale. Pentru cei care doresc sa-si infiinteze o companie offshore, destinatiile preferate sunt Cipru, Insulele Seychelles, Belize, Britosh Virgin Islands, Insulele Cayman, Delaware, Madeira. Laveco Ltd., o firma care inregistreaza companii offshore pentru clientii sai, a declarat Business Review ca realizeaza 600 de inregistrari pe an, dintre care 80% sunt clienti romani.

Ceilalti clienti sunt din Maria Britanie, Republia Modlova, Ucraina, Rusia, Germania, Elvetia, Suedia si India. Investitia initiala pentru a infiinta o companie offshore poate varia intre 1790 dolari, in Sychelles, si 3950 dolari, in Cipru. In insulele Seychelles, taxele sunt de 100 dolari pe an, iar in British Virgin Islands taxele sunt de 350 dolari pe an. Pe lang aceste facilitati, firmele din Romania prefera sa recurga la companii-mama de tipul offshore datorita numarului scazut de documentatie obligatorie ( nu se cer actele de identificare ale directorului/proprietarului, nici prezenta fizica a companiei in tara respectiva).


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.