Pe data de 13 noiembrie 2006 va prezentam topul primelor 10 credite ipotecare, clasamentul prezentandu-se in felul urmator: 1- Alpha Bank; 2 - Finansbank; 3 - ING Bank; 4 - Alpha Bank; 5 - BCR; 6 - Banca Romaneasca; 7- Sanpaolo Bank; 8- OTP Bank; 9 - UniCredit Bank; 10 - ABN Amro Bank.

In urma analizei realizate pe data de 29 ianuarie 2007, folosind aceiasi parametri, respectiv 60.000 EURO valoarea creditului, 80.000 EURO valoarea imobilului, credit ipotecar pentru achizitie imobil, pe o durata de 25 ani, se observa modificari in clasament datorita strategiilor bancilor de adaptare permanenta a ofertelor, pentru a raspunde nevoilor si cerintelor clientilor lor.

Creditul ipotecar de la Banca Romaneasca, care ocupa prima pozitie cu DAE 6,06%, datorita modificarilor aparute la nivelul comisionului (0,2% administrare lunar aplicat la sold a devenit 0,1% lunar aplicat la valoarea initiala a creditului), ocupa in prezent pozitia a 6- a cu DAE 7,75%. Ca urmare a acestei schimbari, creditele care ocupau anterior pozitiile 2, 3, 4 au avansat cu o pozitie, astfel ca in prezent liderul creditelor ipotecare este "Creditul ipotecar cu dobanda fixa 1 an" de la Alpha Bank, oferind cele mai bune costuri: 5,9% dobanda fixa pe 1 an, un comision initial de 2% calculat la valoarea creditului, asigurarea de viata oferita gratuit, rezultand DAE 6,29%.
BCR a anuntat noi conditii de creditare pe data de 16 ianuarie 2007, care se dovedesc a fi mai atractive decat cele anterioare.

Astfel, comisionul de acordare care se percepe o data la inceput din valoarea creditului scade de la 2,75% la 2,50%, iar comisionul de administrare lunar aplicat la sold de 0,05% in prezent se aplica la valoarea initiala a creditului. Toate aceste modificari duc la o avansare in top de pe pozitia a 8-a pe pozitia a 5-a.

Aceasta era ocupata de Bancpost, care nu se mai regaseste in top din 10 ianuarie 2007, ca urmare a renuntarii la comisionul de acordare solicitat initial si adaugarii unui comision de administrare lunar de 0,15%, aplicabil la sold. DAE a crescut astfel de la 7,36% la 9,19%. In ciuda acestor modificari ale costului, oferta Bancpost are trei avantaje majore: perioada maxima de creditare de 35 ani, varsta maxima acceptata 85 ani si nesolicitarea dovezii avansului de 25% din valoarea de piata a imobilului (este suficient sa fie stipulat in contractul de vanzare-cumparare).

Pozitiile 6 si 7 sunt ocupate de Banca Romaneasca si Sanpaolo Bank, iar noile intrate sunt creditul ipotecar de la OTP (pozitia 8) si ABN Amro (pozitia 10). Chiar daca banca la care ati ales sa contractati un credit nu se regaseste printre variantele prezente in "Top 10 www.finzoom.ro, Cele mai avantajoase credite ipotecare", nu inseamna ca alegerea pe care o faceti nu este buna. Important este ca produsul de creditare pe care il alegeti sa raspunda in totalitate nevoilor dumneavoastra.
De exemplu, daca veniturile dumneavoastra nu sunt suficiente pentru a contracta un credit de la una dintre bancile de mai sus, HVB-Tiriac accepta pentru calculul eligibilitatii dumneavoastra si veniturile partenerului de viata, chiar daca nu sunteti casatoriti, asa cum solicita celelalte banci.

De asemenea, BRD accepta codebitori, neavand o limita maxima, mergand pana la gradul IV de rudenie, facilitate care ar putea sa va ajute foarte mult, marindu-va sansele de a contracta un imprumut.
Toate aceste detalii (ponderea veniturilor luate in considerare, criterii de eligibilitate, documente necesare etc.), care fac diferenta, se gasesc pe www.finzoom.ro, in dreptul fiecarei oferte.