Cand se vor calma preturile apartamentelor? "Am sesizat in prima luna de dupa aderare o crestere de 15-20% a preturilor la apartamentele din Capitala. Aceasta crestere brusca nu a fost acceptata in totalitate si de clienti astfel incat reactia acestora este de asteptare incercand sa inteleaga trendul impus de aderare", a declarat pentru Wall-Street Victoria Linca, consultant DTZ Echinox.

Potrivit reprezentantei DTZ Echinox, rata de crestere inregistrata in aceasta luna fata de luna precedenta este cu mult superioara celei din ianuarie 2006. "Anul 2006 a fost caracterizat printr-o crestere sustinuta e preturilor pe tot parcursul celor 12 luni, iar inceputul acestui an este atipic", completeaza Linca. Consultantul DTZ apreciaza ca exista o leagatura intre cresterea preturilor si integrarea in Uniunea Europeana.

Analistii companiilor de consultanta imobiliara sustin ca goana romanilor dupa case face ca pretul apartamentelor sa nu scada inca, ba chiar mai mult, costurile pentru achizitionarea unui apartament la bloc cresc constant. De aceeasi parere sunt si agentii imobiliari care vad si in 2007 o crestere, cu 5-7 % a preturilor la locuinte, in special la cele din zonele centrale.

"Preturile vor continua sa creasca. Cel putin aceasta este tendinta pietei si asta din cauza ca, in prezent, oferta este mult mai mica decat cererea. Vad, totusi, o calmare a pietei si, totodata, o stagnare a preturilor cel mai probabil in doi-trei ani atunci cand cele mai multe proiecte rezidentiale vor fi finalizate", a declarat citat de NewsIn, Andrei Botis, reprezentantul Agentiei Imobiliare Property Partners. Reprezentantul Property Partners mai spune ca cererea cea mai mare pentru cumpararea apartamentelor vine din partea persoanelor cu venituri medii.

Si Roxana Gologan, de la Agentia Lelimond, considera ca pretul apartamentelor, care a crescut simtitor in ultimul an, va trebui sa se stabilizeze in urmatorii ani. "Exista cerere mare de apartamente atat in centru cat si catre zonele periferice, iar tranzactiile se fac in functie de bugetul cumparatorului. Este drept ca, in prezent, cele mai cautate sunt apartamentele cu doua camere si asta doar din cauza pretului un pic mai scazut, dar pe viitor vor fi luate in vizor si mult mai atractive apartamentele noi din cartierele rezidentiale", a spus reprezentanta Agentiei Leliomond.

De aceeasi parere este si Victoria Linca care vede totusi o calmare a preturilor la apartamente doar in urmatorii patru-cinci ani pe fondul finalizarii noilor proiecte rezidentiale.

Conform estimarilor din piata in urmatorii doi ani, vor fi finalizate complexe rezidentiale care vor aduce in Bucuresti circa 3.000 de apartamente cu preturi intre 80.000 de euro si pana la 200.000 de euro.

Un studiu recent al companiei de consultanta imobiliara Colliers, arata ca, la jumatatea anului trecut, in Bucuresti erau lansate circa 11 proiecte rezidentiale, care urmeaza sa aduca pe piata, pana la sfarsitul lui 2008 circa 8.800 de locuinte. Acestea sunt amplasate atat in zone considerate exclusiviste, precum Baneasa, padurea Tunari, cat si in cartiere mai modeste ale Bucurestiului, precum zona Vacaresti sau Bd. Nicolae Grigorescu.