Lupta pentru cota de piata, relaxarea restrictiilor impuse de la nivelul bancii centrale si politica monetara a BNR ar putea sa scada nivelul dobinzilor. Mai ales la cele in lei.

Inceputul anului are semne bune pentru clientii bancilor. Obligata de regulile europene, dar si pe fondul succesului dezinflatiei, BNR a debutat relaxarea conditiilor impuse de la centru pietei bancare. Un rol si mai important in scaderea costului creditului revine insa concurentei dintre bancile comerciale. Multe dintre acestea sacrifica din profit pentru a cistiga cota de piata.

Dobinzile merg in jos

Concurenta dintre banci, care s-a manifestat vertiginos inca de la inceputul anului prin promotii agresive ale societatilor bancare autohtone, se va inteti in urma intrarii directe pe piata romaneasca a bancilor straine. "Intre bancile care sint deja in Romania lupta pentru cota de piata va continua. Vedem ca anumite banci sint destul de agresive pe piata si opereaza la limitele profitabilitatii ca sa mai captureze cota de piata. In afara de aceasta, exista si banci care vin acum pentru prima data in Romania, ceea ce inseamna ca si acestea au planuri de a captura anumite cote de piata sau pentru a lansa produse noi.

Acum, ca sintem parte a comunitatii europene, este posibil ca banci care nici nu sint in Romania sa vinda anumite produse pe piata romaneasca, ceea ce inseamna inca un concurent in plus. Competitia s-ar putea sa aiba un efect asupra marjelor de dobinda, ca si asupra evolutiei inflatiei, considera Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank, citat de Rompres.

Scaderi la lei, mai degraba decit la euro

In pofida asteptarilor bancherilor comerciali, BNR va actiona in continuare pentru temperarea creditarii in valuta, asupra careia pirghiile bancii centrale sint ineficiente, din perspectiva dezinflatiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.