In piata futures vedem destul de des fluctuatii zilnice de 3% sau chiar de 6-7%. Asta inseamna ca putem cistiga intr-o singura zi 30% sau putem pierde la fel.

In ultimele luni foarte multi investitori s-au aratat interesati de piata instrumentelor financiare derivate sau, asa cum i se spune in termeni populari, de bursa de la Sibiu. Se simte destul de clar in comunitatea investitorilor nevoia de alternative de plasament si, cum Bursa de Valori Bucuresti nu se grabeste deloc sa aduca noutati pentru piata, oamenii se canalizeaza in mod firesc catre bursa sibiana, care a progresat foarte mult in lunile din urma.

Cine sint jucatorii de la Sibiu

Dupa o experienta destul de indelungata pe piata futures si pe cea a optiunilor am ajuns la concluzia ca cei care tranzactioneaza aici se impart in prezent in trei categorii importante: fonduri sau investitori institutionali care se angajeaza in principal in operatiuni de hedging, profesionisti ai pietei de capital sau persoane cu un nivel ridicat de experienta si cunoastere a pietelor financiare care speculeaza in nume propriu si investitori mici sau de talie medie, cu o experienta destul de redusa, care in mai bine de jumatate din cazuri incaseaza pierderi semnificative, cel putin la inceput.

Caracteristicile pietei futures

Revenind la contractele futures, cele mai importante trei caracteristici ale acestora sint: faptul ca sint strins legate de evolutia pretului activului suport, durata de viata limitata (3, 6, 9 si 12 luni) si faptul ca se pot tranzactiona in marja (de circa 10-20% in momentul de fata).

Tocmai aceasta din urma caracteristica (tranzactionarea in marja) si faptul ca, avind o lichiditate mai redusa, prezinta fluctuatii accentuate de pret fac ca tranzactiile speculative cu instrumente futures sa poata aduce cistiguri fabuloase in termen foarte scurt sau, din contra, sa determine pierderi considerabile care pot merge pina la epuizarea intregului capital investit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.