BVB face greva, brokerii cer regandirea impozitului, iar investitorii se revolta

Piata de capital este bulversata de decizia autoritatilor privind modul de calcul al impozitului pe castigurile din tranzactii la Bursa.

Asociatia Brokerilor solicita organizarea unei dezbateri publice pentru stabilirea modului de calculare a acestui impozit, Bursa este astazi in greva timp de o ora, casele de brokeraj sunt decise sa dea statul in judecata daca se mentine actuala forma de impozitare, iar investitorii sunt de-a dreptul alarmati de ceea ce se intampla. Singura parte "buna" in aceasta poveste este faptul ca zilele acestea s-a vorbit de Romania in aproape toate tarile lumii.

Decizia autoritatilor de a percepe impozitul de 16% din castigurile brute aferente tranzactiilor pe piata de capital, urmand ca pierderile sa fie deduse in cadrul declaratiei de venit din luna mai, iar eventualele diferente de recuperat sa fie platite abia la finele anului, a generat proteste vehemente atat in randul brokerilor, cat si printre investitori.

Cum era de asteptat, reactiile nu au intarziat sa apara. Bursa de Valori a anuntat ca sesiunea de tranzactionare de azi va incepe cu o ora mai tarziu, in semn de protest fata de modalitatea de calculare a impozitului pe piata de capital. De asemenea, Asociatia Brokerilor a inaintat o solicitare privind dezbaterea publica a acestei probleme. "Daca nu se va schimba sistemul de impozitare, in sensul aplicarii cotei de 16% la castigul net, intentionam sa dam in judecata Ministerul Finantelor. Este inadmisibil ceea ce se intampla. Subiectul impozabil este individul, si nu titlul", a declarat pentru Adevarul, Petru Prunea, presedintele societatii de brokeraj SSIF Broker.

La randul sau, Iulian Panait, presedintele KTD Invest, afirma: "Impozitarea castigului brut este in contradictie cu Codul Fiscal. Este vorba de un ordin guvernamental care contrazice o lege aprobata in parlament. Este greu de crezut ca se va merge pe aceasta formula.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.