Din zece CD-uri, sapte sunt contrafacute Pirateria in domeniul muzical aduce pierderi de circa 25 milioane de euro anual statului roman.

Rata contrafacerilor in domeniul muzical a atins un nivel ingrijorator in Romania, dar si in lume. Anul 2004 a fost al patrulea an de declin al vanzarilor inregistrat in industria muzicala, adica o scadere cu 32 miliarde de dolari a vanzarilor. Vanzarile din industria muzicala au scazut cu 15%, iar in 2003, de exemplu, o treime din

CD-urile cu muzica au fost piratate. Valoarea acestora depaseste 4,5 miliarde de dolari", a declarat Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor.

ROMANIA.

"Rata pirateriei in Romania reprezinta 65% pentru software de afaceri, 97% pentru jocurile pe computer, 56% in domeniul muzicii si 55% reprezinta pirateria video", a afirmat Dan Docan. SUA plaseaza Romania pe o lista speciala de supraveghere, ceea ce ar putea aduce tarii noastre o serie de sanctiuni comerciale. Romania se afla pe locul trei, alaturi de alte state, pe aceasta lista care cuprinde tari monitorizate din perspectiva nivelului pirateriei.

PIERDERI.

Din totalul pietei muzicii existente acum in Romania, muzica piratata acopera peste 50%. Cele mai falsificate produse sunt compact discurile, din zece

CD-uri, sapte sunt piratate. Intr-un singur an, statul pierde 22-25 milioane de euro, adica jumatate din profitul obtinut pe piata neagra, a precizat presedintele Asociatiei pentru Combaterea Contrafacerilor. Muzica straina este piratata in proportie de 80%, in timp ce muzica romaneasca se pirateaza in proportie de 50%. CD-urile contrafacute sunt fie copii ilegale, fie cuprind melodii descarcate de pe Internet. Potrivit unor estimari ale analistilor financiari, proprietarii de drept si casele de discuri pierd anual 25 milioane de euro din aceasta afacere ilegala, expusa, fara nici un fel de retinere, in locuri publice.

SOLUTII

Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor au propus introducerea unui sistem de auditare si certificare a comerciantilor. Proiectul consta in crearea unei certitudini pentru consumator ca produsul pe care il cumpara e original. Distribuitorii si furnizorii care comercializeaza casete sau CD-uri vor putea solicita sa primeasca o astfel de certificare care sa ateste ca produsele sunt originale.

LEGISLATIE

In Romania, comercializarea muzicii piratate se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 5 ani. Totodata, constituie infractiune punerea la dispozitia publicului, fara consimtamantul titularilor de drept, a melodiilor sau filmelor astfel incat oamenii sa le poata accesa la orice ora si din orice loc. Acestea se pedepsesc cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau amenda cuprinsa intre 25-400 milioane de lei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.