Piata valutara a dovedit o stabilitate deosebita in ultima saptamana, fluctuatiile cursului fiind minime.
"Piata arata ca o mare inainte furtunii, comenta un dealer bancar. Euro fluctueaza intr-un culoar foarte ingust, cuprins intre 3,61 si 3,65 lei, pe fondul unei cereri putin mai mare decat oferta. Insa piata poate fi zguduita oricand de noi valuri de valuta, vanzatorii asteptand o depreciere a leului pentru a obtine un curs cat mai bun".

Ieri, cursul euro a scazut de la 3,6422 la 3,6231 lei iar dolarul de la 2,7473 la 2,7439.

Scaderea minima a monedei americane este o consecinta a evolutiei paritatii euro/dolar pe pietele internationale. Aceasta fluctueaza de cateva zile in culoarul 1,3150 - 1,3250 dolari, investitorii asteptand noi date economice care sa indice evolutia viitoare a paritatii. Este vorba, in primul rand de publicarea, in cursul zilei de vineri a raportului lunar privind piata muncii americane, in functie de care Rezerva Federala ar putea decide noi majorari ale dobanzii de referinta.

In acest moment intre SUA si euro-zona exista un diferential de 0,5 puncte procentuale, dobanda americana fiind de 2,5% iar cea europeana de 2%. De altfel, Banca Centrala Europeana nu pare decisa sa modifice dobanda, care se situeaza la cel mai scazut nivel din ultimele sase decenii, avand in vedere ca inflatia din euro-zona a scazut sub pragul de 2%.
Pretul unciei de aur, stabilit pe London Bullion Market s-a mentinut ieri dimineata in jurul valorii de 435 dolari, semn ca investitorii asteapta, la randul lor, clarificari in ceea ce priveste evolutia monedei americane.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.