Piata tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT&C) a inregistrat, in ultimii patru ani, o crestere de aproape un miliard de euro, valoarea sa ajungand de la 2,743 miliarde de euro, in anul 2001, la 3,700 miliarde de euro, cat se estimeaza ca va atinge la sfarsitul anului 2004.

Aceasta crestere a pietei romanesti de IT&C se datoreaza evolutiei progresive a mai multor factori, dupa cum reiese din raportul de activitate pe perioada 2001-2004, prezentat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

Principalii factori ar fi: penetrarea telefoniei in randul populatiei, cifra de afaceri a companiilor din domeniul comunicatiilor si consumul de echipamente si servicii.

Daca in anul 2001, 45,6% din gospodarii aveau acces la telefonia fixa, pana in prezent acest procent a ajuns la 62%. De asemenea, in urma cu trei ani, jumatate din retelele de telefonie fixa erau digitale, la sfarsitul anului 2003 rata de digitalizare ajungand la 72%.

In Romania exista, acum, mai mult de noua milioane de utilizatori de telefonie mobila. Dintre acestia, sapte milioane nu aveau acces la telefonia mobila, in urma cu patru ani. Din punctul de vedere al numarului de abonati CATV (cablu tv), romanii nu stau prea bine, in acest moment doar patru milioane de gospodarii avand acces la televiziunea prin cablu, in conditiile in care 55,2% din acestea au in apropiere o retea.

In ultimii patru ani, au aparut pe piata 242 de noi furnizori de servicii de Internet, numarul ajungand la 642 de furnizori. Daca in 2001, doar 9% din romani accesau in mod frecvent Net-ul, acum procentul a ajuns la aproape un sfert din populatie. Evident, s-a inregistrat o crestere si din punctul de vedere al achizitionarii de calculatoare personale. In acest an au fost vandute 2.450.000 de PC-uri, in anul 2001 numarul acestora fiind de 700.000. Toate aceste cresteri au dus la dublarea numarului de companii din acest domeniu, in acest moment activand pe piata 8.438 de astfel de firme.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.