Analistul Fitch este de parere ca preturile alimentelor vor avea o evolutie diferita fata de 2006, astfel ca nu vor mai contribui la incetinirea cresterii preturilor in aceeasi masura.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, alimentele s-au scumpit anul trecut cu 1,07%, astfel ca au influentat cresterea medie a preturilor cu doar 0,4 puncte. Inflatia ar putea sa depaseasca nivelul de 5,5%, sansele sa se situeze sub acest prag fiind reduse, subliniaza Fitch. Riscuri care mai pot fi mentionate sint legate de cresterea preturilor la energie si deprecierea leului.

Rata inflatiei a fost, la sfirsitul anului trecut, de 4,87%, fata de 8,6% in decembrie 2005, incadrindu-se in tinta BNR, de 5% plus sau minus un punct procentual. Pentru sfirsitul acestui an, Comisia Nationala de Prognoza indica o crestere a preturilor de consum de 4,5%. BNR a stabilit pentru 2007 o tinta a inflatiei de 4%, plus sau minus un punct procentual. In ultimul raport asupra inflatiei, publicat in noiembrie 2006, banca centrala a prognozat ca rata inflatiei va fi de 4,7% la sfirsitul lui 2007 comparativ cu decembrie 2006.