Investitiile directe in Romania ar putea depasi, in acest an, nivelul de 8,5 miliarde de dolari (circa 6,6 miliarde de euro), in crestere fata de nivelul estimat pentru 2006, de 8,1 miliarde de dolari, potrivit unui raport al International Institute of Finance (IIF).

"Nivelul investitiilor directe din Romania este impulsionat de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana", se arata in raportul denumit "Fluxuri de capital in statele in curs de dezvoltare".

Potrivit analistilor IIF, investitiile directe in tarile europene in curs de dezvoltare vor urca in acest an la 70 miliarde de dolari, comparativ cu 67 miliarde de dolari in 2006, principala sursa fiind reinvestirea profitului companiilor internationale.

Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, fara sa includa privatizarea Bancii Comerciale Romane. Datele revizuite ale Bancii Nationale a Romaniei pentru 2005 au indicat investitii straine directe de 5,23 miliarde de euro, nivel apropiat de cel provizoriu, de 5,19 miliarde de euro.

Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) a estimat ca investitiile straine directe in Romania au crescut anul trecut cu 34,1%, la 8,6 miliarde de dolari (circa 6,8 miliarde de euro).

Pe de alta parte, viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, a apreciat recent ca investitiile straine directe, cele de portofoliu, si remiterile romanilor din strainatate au insumat anul trecut aproximativ noua miliarde de euro.

Valoarea investitiilor straine directe a crescut in primele 11 luni ale anului trecut cu 84% fata de perioada similara din 2005, la 8,3 miliarde de euro, valoare ce inglobeaza si suma de 2,2 miliarde de euro din vanzarea pachetului majoritar de actiuni al BCR, potrivit datelor BNR. De mentionat, analistii International Institute of Finance nu sunt primii care vad Romania ca un important pol investitional in 2007, studii recente ale Standard&Poors mergand pe aceeasi linie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.