Sectorul financiar va continua sa faca "jocurile" in ringul bursier si in acest an

Brokerii si analistii din piata de capital se asteapta ca anul bursier 2007 sa fie dominat, ca si pana acum, de actiunile celor cinci societati de investitii financiare, precum si de titlurile BRD si Banca Transilvania. Si pe piata la termen de la Sibiu, derivatele avand ca suport actiunile SIF, BRD si TLV vor fi preferatele investitorilor.

"In acest an, as miza pe emitentii din sectoarele financiar, farmaceutic si petrolier, la care adaug utilitatile, cu un singur emitent pana in momentul de fata (Transelectrica). Prin urmare, nicio schimbare majora fata de anii anteriori, comparativ cu aprecierile majoritatii analistilor. Din punctul meu de vedere, in acest an s-au adaugat pe lista mea companiile din sectorul petrolier", Adrian Simionescu, director general la Finans Securities.

"As miza pe SIF-uri, dar dupa ce va trece perioada de corectie (apreciez ca pe titlurile societatilor de investitii financiare corectia ar putea dura pana in luna aprilie). La acestea s-ar adauga actiunile BRD Groupe Societe Generale si Rompetrol Rafinare Constanta. Acestea ar cumula miza cea mare, fiind foarte lichide. Nu as miza, de exemplu, pe Transelectrica, din cauza ca nu este un emitent lichid, iar pretul poate fi dus usor in sus sau in jos", Leonard Visan, director general SAI Investica.

Posibilitatile de castig la Bursa tind sa se reduca

"Sectorul financiar ramane miza cu cea mai mare probabilitate de castig in 2007. Atat cele doua banci considerate "blue-chip" - BRD si Transilvania, cat si SIF-urile merita in continuare sa fie in portofoliile construite pe un an. Mentiunea este ca SIF-urile, prin natura lor, sunt titluri cu risc mai ridicat si cu o evolutie impredictibila, asa cum arata si inceputul acestui an. Insa, pe urmatoarele minimum 12 luni, recompensa poate fi semnificativa.

La nivelul celor mai importante titluri cotate, posibilitatile de castig tind sa se reduca. Drept dovada, anul trecut s-a inregistrat o crestere cu 22% a indicelui BET, ceea ce inseamna in continuare de cateva ori mai mult fata de dobanda bancara. Insa este indicat ca investitorii sa se uite din ce in ce mai mult la companii mai mici, iar dupa ce se familiarizeaza cu ele sa includa cateva astfel de simboluri in portofoliul propriu. Potentialul viitor al pietei depinde si de viteza cu care vine sau nu marfa noua", Cristian Tudorescu, Senior Analyst la Vanguard.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.