Aplicarea TVA la dobinda ratei de leasing majoreaza cheltuielile titularului contractului cu pina la trei puncte procentuale.

Utilizatorii autovehiculelor achizitionate in leasing nu vor cheltui in plus prin preluarea de la finantatori a obligatiei privind plata impozitului. Insa aplicarea TVA la dobinda creste pretul contractului de leasing cu 0,6%-3%, la care se adauga costul taxei de prima inmatriculare.

"Incepind cu acest an, clientii companiilor de leasing isi vor plati singuri impozitele pentru bunurile achizitionate, dar acest lucru nu aduce costuri suplimentare pentru ei, intrucit le suportau si pina in prezent. Finantatorul era obligat sa plateasca impozitul, pe care il refactura utilizatorului cu TVA sau fara, in functie de fiecare firma", a declarat Septimiu Postelnicu, directorul general al UniCredit Leasing.

O parte dintre societati efectuau, pina la sfirsitul anului trecut, un decont catre client cu impozitele platite, avind posibilitatea sa nu aplice taxa pe valoare adaugata, potrivit Codului fiscal. In cazul celor care impuneau TVA la refacturarea impozitelor catre clienti, persoanele fizice erau dezavantajate deoarece nu-si puteau deduce taxa. Pentru aceasta categorie de clienti, costurile se diminueaza usor o data cu plata impozitului de catre utilizatori, prevedere intrata in vigoare de la 1 ianuarie.

"Transferul obligatiei de plata a impozitului de la finantator la utilizator ne ingreuneaza putin activitatea, deoarece persoanele care achizitioneaza autovehicule in leasing trebuie sa plateasca intii impozitele aferente, apoi sa vina la compania de leasing si sa faca dovada acestei plati pentru ca noi sa putem inmatricula acele masini", a afirmat Felicia Relenschi, directorul executiv al Motoractive Leasing.

Costuri in plus

Singurul cost suplimentar specific leasingului ca modalitate de finantare este reprezentat de aplicarea TVA la dobinda ratei de leasing, pentru contractele incheiate de la 1 ianuarie. Aceasta prevedere introdusa de noul Cod fiscal va avea ca efect scumpirea produsului de leasing cu un indice cuprins intre 0,6 si 3%, in functie de dobinzile practicate de finantatori, sustin reprezentantii companiilor de profil.

"Este vorba despre o crestere influentata de impunerea TVA pe dobinda de circa 2-3% pentru un contract de leasing incheiat pe o perioada de trei ani", a precizat Postelnicu. Contractele de leasing incheiate pina la 31 decembrie 2006 care contin o clauza referitoare la schimbarile legislative aparute pe durata acestuia nu vor fi modificate, intrucit orice noutate legislativa in domeniu este aplicata implicit.

Taxa auto aplicata in leasing

De asemenea, taxa pentru prima inmatriculare reprezinta un alt cost semnificativ pentru cei care achizitioneaza autovehicule in sistem leasing.

"Cumpararea unei masini va fi mai scumpa in general, iar pretul taxei pentru prima inmatriculare va fi aplicat si celor care achizitioneaza autovehicule cu plata pe loc sau in rate. Nu este un cost suplimentar doar in cazul leasingului", a explicat Relenschi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.