Actiunile societatilor din sectorul petrolier si cel bancar sunt cele mai vanate de catre jucatorii la Bursa. Rompetrol Rafinare, Banca Transilvania si BRD au fost cei mai atractivi emitenti.

Fara indoiala, sectorul bancar si cel petrolier au cele mai bune evolutii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la Bursa Electronica Rasdaq (BER), in timp ce multe societati cotate se depreciaza. Saptamana trecuta, de exemplu, 25 de emitenti au avut o evolutie negativa pe piata bursiera, precum Carbochim Cluj sau Santierul Naval Orsova, iar 26 de societati s-au apreciat. Recenta majorare a capitalului social al Rompetrol Rafinare Constanta, cu 150 milioane de dolari, a facut ca, saptamana trecuta, titlurile rafinariei sa constituie atractia jucatorilor la Bursa. Presiunea de cumparare a determinat ca valoarea unui titlu sa fie de 780 lei/actiune, valoarea tranzactiilor apropiindu-se, astfel, de 20 miliarde de lei, ceea ce situeaza societatea pe locul doi in topul lichiditatii. La BER, actiunile Rompetrol Bucuresti au fost cele mai tranzactionate, pretul unui titlu ajungand la 620 de lei. Cele trei banci listate la Bursa au avut inca de la inceput evolutii pozitive. Situatia financiara foarte buna pe primele noua luni din 2004 a BRD-Groupe Societe Generale a atras atentia unui numar mare de investitori, astfel ca volumul total al schimburilor a fost, saptamana trecuta, de peste un milion de dolari. Profitul pe actiune este de 1.774 lei, lucru care arata ca, in prezent, BRD este cea mai profitabila societate bancara listata, dupa indicatorul PER. Valoarea tranzactiilor cu titluri BRD se mentine la un nivel ridicat, suma totala depasind jumatate de milion de dolari/sedinta. In ceea ce priveste Banca Transilvania, brokerii remarca faptul ca piata absoarbe o cantitate mare de actiuni, fara ca pretul acestora sa se modifice, ramanand la 8.000 de lei/titlu. Este un pret corect din punctul de vedere al Bursei, sustin acestia, dar cam mare fata de rezultatele financiare ale bancii pe primele noua luni ale anului.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.