Decenii de viata in "cutiile de chibrituri" ale epocii de aur isi arata astazi urmarile. In prezent, romanii sunt europenii care construiesc locuintele cele mai spatioase de pe continent.

Cu o suprafata utila medie de 184,7 metri patrati, noile imobile rezidentiale autohtone le depasesc cu mult pe cele luxemburgheze, situate pe locul secund al unui top al celor mai mari case.

Ultimele date ale Institutului National de Statistica (INS) arata ca, in primele unsprezece luni ale anului 2006, s-au eliberat, la nivel national, aproximativ 44.948 autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, cu o suprafata utila ce totalizeaza 8.302 metri patrati. Concluzia: romanii au construit locuinte cu o suprafata medie de 184,7 metri patrati. Trendul este unul vizibil ascendent. In perioada similara a anului 2005, suprafata utila medie a locuintelor era de "numai" 169,4 metri patrati, cu 9% mai mica decat cea din prezent.

In Europa, tendintele sunt dintre cele mai diverse, insa in nicio tara de pe batranul continent statisticile nu consemneaza imobile destinate locuirii atat de opulente.

Un raport recent al Deutsche Bank Research releva chiar o tendinta europeana de a construi pe suprafete cat mai mici. In tari precum Marea Britanie si Portugalia, numarul de metri patrati aferenti noilor locuinte este in scadere de la an la an, iar suprafata medie a acestora se situeaza sub 100 de metri patrati. Situatia Romaniei este mai degraba similara cu cea din Germania, Franta, Luxemburg, Olanda sau Austria, unde casele sunt mai mari de la an la an. Insa in niciuna dintre aceste state fruntase ale vechii Europe nu este depasita media celor 140 de metri patrati.