Presedintele companiei imobiliare Impact considera ca in 2007 profitul constructorilor va scadea, iar concurenta din domeniul bancar va aduce conditii de creditare mai avantajoase.

Cum credeti ca vor evolua preturile de pe piata imobiliara in 2007?

Piata rezidentiala va avea dezvoltari diferite pe cele patru mari grupe de dezvoltare: Bucuresti, orase mari, precum Cluj, Timisoara, Constanta, Brasov, orase medii si mici si in mediul suburban-rural. Bucurestiul va creste relativ calm, cu un plus de 6-12% in primele sase-opt luni, si apoi panta cresterii se va accentua spre sfirsitul anului, cu un plus de 16-20%. In orasele mari se va inregistra un plus de 15-20 % per total, pentru orasele medii anticipez un plus de 20-25%.

Care vor fi noutatile pe care le va aduce acest an?

Investitorii straini, in Bucuresti, vor detine cel putin 30% din piata tranzactiilor rezidentiale si bancile vor scadea dobinzile, comisioanele si restrictiile datorita marilor banci internationale care le vor concura feroce.

Profit in scadere

Cum credeti ca va evolua rata profitului in ceea ce priveste investitiile imobiliare?

Marja constructorilor va scadea, iar cistigul speculatorilor este dependent de momentul achizitiei si de cel al vinzarii datorita impozitului si, mai ales, datorita monedei in care se face in realitate tranzactia, avind in vedere inflatia si intarirea RON fata de euro. Pentru segmentul de lux, care se bazeaza pe inchiriere, randamentele vor scadea cu 8-15%, deoarece oferta este in crestere. Referitor la birouri, chiriile vor scadea cu 8-12%, dar este posibil ca din septembrie sa revina la preturile actuale in Bucuresti. In marile orase, chiriile la birouri se vor diminua cu maximum 10%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.