De la inceputul anului 2005, pe toate formularele fiscale emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va figura, in coltul dreapta-sus, numarul "1067". "Il vom include (n.r. - numarul) pe toate formularele pe care le vom aproba din acest moment. Pe documentele de inregistrare fiscala acesta va figura in coltul dreapta-sus. Este un numar al institutiei, si nu al fiecarei persoane, angajat al ANAF", ne-a declarat directorul general al Directiei Generale de Gestiune a Impozitelor si Contributiilor din ANAF, Robert Hofner. Potrivit acestuia, numarul respectiv reprezinta un cod de identificare al ANAF, fata de institutiile abilitate sa faca verificari. Totodata, acesta da o mai mare "greutate" prevederilor privind secretul fiscal.

Potrivit Ordinului 657/2004, care a intrat in vigoare incepand din 17 noiembrie a.c., toate documentele fiscale emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vor contine un numar de inregistrare. Astfel, pe toate declaratiile de venit si deciziile de impunere, precum si pe declaratiile de inregistrare fiscala pentru persoanele fizice, se va tipari, in coltul dreapta-sus, numarul "1067". Acesta a fost atribuit ANAF, in calitate de operator de date cu caracter personal, conform art. 24 din Legea 677/2001, pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestora.

Cine are dreptul sa ceara un document protejat de secretul fiscal

Contribuabilul, in primul rand, are dreptul de a solicita Fiscului informatii despre el. Ordinul nu modifica cu nimic prevederile valabile in domeniu, caci, ca si pana acum, doar instanta si organele de cercetare penala au dreptul legal de a solicita informatii despre anumiti contribuabili, in cadrul anchetelor pe care le desfasoara. In conditii de reciprocitate insa, aceste date fiscale mai pot fi furnizate si altor organe fiscale internationale. "Toate datele care intra in calculatoarele noastre sunt protejate de secretul fiscal. Chiar daca este vorba doar despre nume si adresa - aceasta din urma putandu-se regasi si pe usa contribuabilului, deci este facuta publica - pentru noi, aceste date sunt protejate de secretul fiscal. Ca principiu, noi nu dam aceste date nimanui, decat instantelor si organelor de cercetare penala, in cazul unor anchete aflate in derulare", ne-a precizat directorul ANAF. Potrivit Codului de procedura fiscala, sunt obligate sa respecte secretul fiscal asupra informatiilor pe care le detin, ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu, inclusiv persoanele care nu mai detin calitatea de functionar public in cadrul organului fiscal. La randul sau, autoritatea care primeste informatia (n.r. - instanta, organe de cercetare penala etc) este obligata sa pastreze secretul fiscal asupra datelor solicitate. In categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra datele referitoare la identificarea contribuabililor, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si suma veniturilor debitorului, plati, conturi, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net, orice fel de informatii obtinute din declaratii sau documente prezentate de catre contribuabil, precum si orice alte informatii cunoscute ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu.

Avocatul Poporului are acces la datele Fiscului

In prezent, secretul fiscal este clar, este "batut in cuie", datorita prevederilor Legii 677/2001 pentru protectia persoanelor, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestora. In acest context, ordinul recent intrat in vigoare vine sa intareasca prevederile actului normativ amintit mai sus si, totodata, sa ajute institutiile abilitate sa verifice, pentru depistarea operatorului de date cu caracter personal. "Regulile noastre de secret fiscal se pliaza pe aceasta reglementare. Noi facem deja acest lucru, intrucat procedura de protectie a datelor este cea prevazuta de Codul de procedura fiscala", ne-a declarat directorul ANAF, subliniind insa ca noutatea consta in faptul ca "ajuta organele abilitate sa verifice". "Cand Avocatul Poporului, spre exemplu, are in fata un document in care o persoana anume se plange ca i-au fost incalcate drepturile, acesta recunoaste dupa acel numar unic de inregistrare. Totodata, Avocatul Poporului poate controla Fiscul in ceea ce priveste modul in care acesta din urma respecta secretul fiscal si care sunt elementele de securitate".

Si refuzul de a da informatii este pedepsit

Prelucrarea nelegala de catre operatori sau persoana imputernicita a datelor cu caracter personal atrage dupa sine grave sanctiuni. Nerespectarea regulilor generale privind prelucrarea datelor cu caracter personal este sanctionata, potrivit Legii 677/2001, cu amenda de la 10 milioane de lei la 250 milioane de lei. Totodata, neindeplinirea obligatiilor privind confidentialitatea si aplicarea masurilor de securitate este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15 la 500 milioane de lei. Potrivit prevederilor legale, este pedepsit si refuzul de a furniza informatii. Daca instanta sau organele de cercetare penala, spre exemplu, solicita informatii referitoare la un anumit contribuabil, iar institutia refuza sa le furnizeze, aceasta din urma este sanctionata contraventional, cu sume cuprinse intre 10 si 150 milioane de lei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.