Odata cu integrarea in UE, avocatii vor castiga din sectoare care nu erau exploatate pana acum in Romania

Evaluata de optimisti la 150 de milioane de euro si de cei mai pesimisti la 80 de milioane de euro in 2007, piata avocaturii de afaceri este aproape de maturizare si se misca rapid catre specializarea pe domenii. Astfel, spun jucatorii, vremea avocatului de business "bun la toate" se apropie de sfarsit.

Banii vor veni din ce in ce mai mult din sectoarele de nisa - dreptul european, cel al mediului, al proprietatii intelectuale, dar si intermedieri de tranzactii de real-estate sau lichidari de firme. "A trecut vremea privatizarilor. Acum tot mai multe societati se indreapta spre lichidare, spre reorganizare. Aceasta este o paine de mancat nu numai pentru firmele de lichidare, ci si pentru avocatii care se specializeaza pe asa ceva", spune avocatul Gabriel Zbarcea, managing partner in cadrul firmei Tuca, Zbarcea si Asociatii, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil.

Potrivit acestuia, odata cu integrarea Romaniei in UE, avocatii vor migra catre specializari de nisa, cum sunt cele despre care s-a auzit mai putin la noi pana acum: drept european, drept de mediu sau cel al proprietatii intelectuale.

"Trebuie sa fim din ce in ce mai atenti la ceea ce se intampla in sectoare cum este mediul, pentru ca sanctiunile vor fi foarte mari", considera Zbarcea. Potrivit acestuia, este foarte important ca avocatii sa inceapa sa se specializeze, sa fie foarte buni pe anumite segmente. "Avocatul generalist, care le face pe toate, nu mai merge foarte mult", spune el.

Lipseste experienta in tranzactii internationale
Dragos Radu, partener fondator in cadrul firmei Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR), subliniaza lipsa unui numar mare de avocati bine pregatiti si cu experienta relevanta.

"Nu avem suficienti avocati care sa poata raspunde exigentelor unor investitori sofisticati", spune Radu. Acesta considera, la randul sau, ca piata trebuie sa se specializeze.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.