Seria scaderilor de la Bursa de Valori Bucuresti a continuat si in sedinta de ieri, pe fondul unor rulaje mai mari cu 26% fata de sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a cifrat la 73,81 milioane de lei.

Societatile de Investitii Financiare au continuat scaderile incepute in prima zi de tranzactionare a acestei saptamani, astfel ca in sedinta de ieri au inregistrat o depreciere la nivelul indicelui BET-FI de 1,71%, ajungand la 64.653,41 de puncte. Conform reprezentantilor pietei de capital, scaderile se datoreaza cresterilor inregistrate de piata in prima zi a anului.

"Scaderile erau asteptate dupa cresterile de la inceput de an. Au fost mai multe vanzari de marcare a profiturilor si restructurari de portofolii", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securites. Indicele BET-C a scazut cu 0,07, la 5.366,83 puncte. "In sedintele urmatoare piata va reincepe cresterile, avand in vedere ca se apropie si Adunarile Generale ale Actionarilor in care se va stabili si ce dividende vor fi alocate. In plus, lichiditatea va mai creste dupa ce fondurile axate doar pe pietele europene isi vor face mai simtita prezenta pe piata din Romania", a mai declarat Simionescu.

Rulajele SIF au scazut pana la o pondere de 45% din piata

Societatile de Investitii Financiare au demonstrat inca o data ca sunt mai volatile fata de ceilalti emitenti, astfel ca au avut fluctuatii mai mari. Rulajele cu titlurile celor cinci SIF au ajuns in sedinta de ieri la 33,8 milioane de lei, acoperind doar 45% din totalul tranzactiilor. SIF Moldova a fost cea mai activa societate, valoarea tranzactiilor ajungand la 10,77 milioane de lei. La inchiderea sedintei cotatia SIF Moldova se plasa la 3,34 lei, in scadere de 0,3% fata de sedinta de luni.

Cele mai mari deprecieri le-au inregistrat titlurile SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana, inregistrand corectii de 2,78% si respectiv 2,08% fata de inchiderea precedenta.

SIF Oltenia a inchis in scadere cu 1,36%, pretul unei actiuni ajungand la 3,63 lei. Valoarea tranzactiilor cu SIF Oltenia s-a plasat la 10,57 milioane de lei. "Sunt multi investitori care au marcat profiturile acum pentru a amana plata impozitelor pana in 2008", a mai precizat Simionescu.

Tranzactii in crestere, pe BRD

Indicele BET, care reflecta evolutia celor mai lichide titluri listate la BVB, a inregistrat ieri o scadere de 0,76%, ajungand la 8.558,18 puncte. "Volumele in crestere inregistrate pe titlurile lichide arata ca cei care si-au marcat profiturile pe SIF au intrat pe alti emitenti cum ar fi BRD, Banca Transilvania sau Petrom", a mai spus Simionescu.

BRD a avut ieri o crestere usoara, de 0,49%, pe rulaje in crestere fata de sedinta precedenta. Pretul unei actiuni BRD a ajuns la 20,6 lei, iar tranzactiile au insumat 5,042 milioane de lei. Banca Transilvania a avut ieri o scadere de aproape un procent, pe rulaje apropiate de cele de pe BRD.

Cotatia Petrom a ajuns la inchiderea sedintei la 0,605 lei, in crestere cu 0,83%, in timp ce rulajele au insumat 4,86 milioane de lei. O tranzactie importanta s-a inregistrat ieri cu titlurile Santierului Naval Orsova, transferandu-se 16,8% din capitalul companiei.
Dupa ce in ultimele zile titlurile Rompetrol au luat un avans important, in sedinta de ieri au inregistrat o scadere de 1,73%, valoarea tranzactiilor ajungand la 4,41 milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.