Chiar daca prezentarea extrasului de cont nu mai este obligatorie, pentru a fi acoperiti, brokerii vor continua sa solicite acest document

Normele CNVM in vigoare nu mai prevad obligativitatea prezentarii extrasului de cont (n. red.: documentul in care sunt mentionate actiunile detinute de o persoana) la vanzarea titlurilor dobandite prin Programul de Privatizare in Masa sau a actiunilor care se tranzactioneaza pentru prima data (n. red.: presupun transferul din registrul actionarilor in contul de tranzactionare al investitorului).

Desi, pentru brokeri, acest lucru inseamna usurarea activitatii, ei spun ca vor solicita in continuare extrasul de cont.

Celebrele cozi de la sediile Regisco (actualul Depozitar Central) pentru obtinerea extrasului de cont necesar la vanzarea actiunilor alocate in cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM) sau a titlurilor care se vand pentru prima oara (de exemplu actiunile obtinute din majorari de capital social) ar putea lua sfarsit. Si asta intrucat norma Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) care prevedea aceasta obligatie a fost abrogata odata cu autorizarea Depozitarului Central, la jumatatea lunii decembrie 2006.

"Asociatia Brokerilor a trimis o adresa catre CNVM prin care solicita lamuriri in acest sens, pentru a-i putea informa si pe investitori. Normele in vigoare precizeaza ca Depozitarului Central ii revine sarcina sa stabileasca reguli privind eliberarea extrasului de cont, astfel ca probabil lucrurile nu vor ramane in forma actuala", a declarat, pentru Adevarul, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Reprezentantii CNVM au precizat ca prevederi legate de eliberarea extraselor de cont (inclusiv procedura de eliberare) sunt stabilite in Codul Depozitarului Central. Reprezentantii Asociatiei Brokerilor atrag insa atentia ca nu este reluata obligativitatea prezentarii acestui document la vanzarea actiunilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.