Concurenta din sistemul bancar ar putea ieftini imprumuturile chiar si cu doua puncte procentuale

Anul 2007 va fi perioada in care creditele ipotecare ar putea reduce ecartul fata de imprumuturile de nevoi persoanele. Iar analistii si bancherii spun ca, tot in acest an, institutiile de credit se vor orienta mai mult spre alte regiuni ale tarii si mai putin spre Capitala, care a fost motorul activitatii sistemului bancar.

Finantarea populatiei, in special prin credite de consum, va continua sa reprezinte si in anul curent principalul motor de crestere a activitatii bancare. Dupa ce, in 2006, datele publicate de Banca Nationala arata o tendinta de dublare a soldului creditelor de consum, analistii considera ca anul curent va consemna o continuare a acestei evolutii. Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a precizat, pentru Adevarul, ca, in 2007, vom vedea o crestere importanta a finantarilor acordate populatiei, dar poate nu la acelasi nivel inregistrat in anul precedent.

De asemenea, Aurelian Dochia, director general BRD - Groupe SG Corporate Finance, considera ca imprumuturile pentru consum vor continua sa se situeze pe primul loc din punct de vedere al dinamicii. "Dar s-ar putea sa vedem si o crestere mai importanta a creditelor ipotecare, in conditiile in care sporeste oferta pe piata imobiliara prin aparitia mai multor proiecte, dar si tinand cont de discutiile privind o eventuala relaxare a conditiilor de acordare a finantarilor pentru locuinte", explica Dochia.
Orientarea spre alte regiuni ale tarii

O alta tendinta ce se va contura in acest an tine de orientarea institutiilor de credit spre orasele mari si medii din tara. Pana anul trecut, Capitala aduna aproape 35% din volumul total al creditelor acordate la nivel national. De asemenea, soldul depozitelor si conturilor la vedere din Bucuresti depasea 50% din nivelul inregistrat la nivelul intregii tarii. Dar Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania, precizeaza ca, din cauza suprasaturarii pietei bancare din Capitala, institutiile de credit incep sa isi orienteze atentia si spre alte regiuni. In plus, Radu Ghetea subliniaza ca anul trecut a marcat inceputul perioadei in care bancile isi dezvolta reteaua teritoriala la nivel national.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.