Reducerea numarului de ordonante de urgenta, norme de aplicare emise simultan cu legea, strarpirea coruptiei din administratia publica, crearea unui mediu concurential egal pentru toate firmele. Acestea sunt cateva dintre solicitarile investitorilor straini.

Consiliul Investitorilor Straini a dat publicitatii Cartea Alba, un document care contine o analiza a climatului investitional din Romania, precum si o serie de recomandari pentru imbunatatirea mediului de afaceri.

RECUNOASTERE.

Reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini recunosc numeroasele progrese care s-au inregistrat in cursul anului trecut, cand nivelul investitiilor straine directe a crescut cu 40% fata de anul 2003. "Incepand cu 1 ianuarie 2004, toata legislatia privind impozitele si taxele a fost consolidata intr-o singura lege, codul fiscal. (…). Incepand cu 1 ianuarie 2005, sistemul de impozitare a veniturilor individuale a fost simplificat prin introducerea cotei unice de impozitare de 16%", se arata in Cartea Alba.

SOLICITARI.

Insa mai sunt multe de facut pentru reducerea decalajului dintre Romania si celelalte state din regiune. Referitor la legislatie, ei solicita reducerea semnificativa a numarul de ordonante de urgenta, republicarea legislatiei ori de cate ori sufera modificari substantiale, consultari prealabile in cazul tuturor propunerilor legislative, emiterea normelor de aplicare concomitent cu legea.

O alta problema este legata de garantarea unui mediu concurential in care toate societatile sa fie supuse acelorasi obligatii fata de stat, iar legile existente sa fie uniform aplicate tuturor societatilor comerciale. Pentru asta Consiliul Concurentei trebuie sa-si pastreze independenta fata de presiunile politice si licitatiile pentru acordarea contractelor publice sa fie organizate in mod transparent fara exceptie.

CORUPTIE.

Eliminarea coruptiei din administratia publica este o alta doleanta a investitorilor straini. Pentru ca acest obiectiv sa poata fi indeplinit, este necesar marirea salariilor functionarilor publici, eliminarea puterilor discretionare excesive, adoptarea unor masuri punitive in cazul incalcarii legii si monitorizarea mai atenta a bunurilor personale ale inaltilor functionari si a eventualelor conflicte de interese.

Mai este necesara si adoptarea unei legislatii coerente si unitare referitoare atat la conduita autoritatilor fiscale, cat si la drepturile si obligatiile contribuabililor. Aceasta ar trebui sa se realizeze fie prin unificarea tuturor prevederilor relevante intr-un singur act normativ. Acesta poate fi realizat fie in formatul recomandat de OCDE - Carta Contribuabilului, fie prin armonizarea prevederilor incluse in Carta Contribuabilului cu alte acte normative relevante, cum ar fi Codul de Procedura Fiscala.

LOCUL 11 DIN 15 TARI

Romania ocupa locul 11 din 15 tari intr-un clasament al investitiilor straine directe pe cap de locuitor, conform Raportului de Tranzitie BERD 2004. Cel mai mare nivel al influxului de investitii straine directe a fost inregistrat in Estonia (550 $), urmata de Croatia (385 $), Republica Ceha (228 $), Bulgaria (178 $), Serbia Muntenegru (167 $), Letonia (141 $), Republica Slovaca (102 $), Polonia (100 $), Ungaria (87 $), Bosnia-Hertegovina (84 $), Romania (70 $), Albania (56 $), Macedonia (47 $), Lituania (41 $), si Slovenia (-59 $).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.