Bancile romanesti acorda credite si persoanelor din categoria profesiilor liberale: avocati, medici, notari, contabili, auditori, stomatologi, agenti de asigurari etc. In lipsa unei carti de munca, acestia trebuie sa prezinte bancilor alte tipuri de garantii, precum declaratia de venit global, contracte de colaborare sau venituri din comisioane. Va prezentam in continuare conditiile de obtinere a creditelor, conform informatiilor oferite de HVB, Raiffeisen, Banca Romaneasca si Piraeus Bank.

Pentru a va oferi date cat mai exacte cu privire la conditile de creditare a profesiilor liberale, am adresat bancilor cateva intrebari pe aceasta tema. Va prezentam in continuare datele oferite de bancile care ne-au raspuns la solicitare:

Exista restrictii de creditare a persoanelor din categoria profesiilor liberale?

HVB: La evaluarea eligibilitatii unui solicitant de credit se au in vedere mai multe criterii, intre care si nivelul si sursa veniturilor. Astfel, o persoana fizica cu venituri din profesii liberale poate solicita un credit, pentru evaluarea capacitatii de rambursare luandu-se in considerare aceste tipuri de venituri in proportie de 80%.

Banca Romaneasca: Nu exista asemenea restrictii, Banca Romaneasca incurajeaza creditarea persoanelor care desfasoara astfel de activitati.

Raiffeisen Bank: Raiffeisen Bank ofera produse de creditare tuturor tipurilor de profesii liberale, neexistand nici o restrictie in acest sens.

Piraeus Bank: Piraeus Bank Romania acorda credite (ipotecare, imobiliare, pentru nevoi personale, credite de consum si credite auto) pentru persoane fizice inclusiv pentru cei care desfasoara profesii liberale. Toate tipurile de credite sunt accesibile categoriei mentionate fara nici o restrictie.

Care sunt conditiile de acordare a creditelor si documentatia necesara pentru profesiile liberale?

Conditiile de acordare a oricarui tip de credit sunt cele standard pentru persoane fizice, iar documentele doveditoare necesare pentru veniturile din profesii liberare sunt: Declaratia de Venit Global sau Dispozitia de Impunere Definitiva pentru ultimii 3 ani fiscali, Registrul de Casa pentru anul curent, contracte de colaborare (daca este cazul). In cazul avocatilor mai este necesara si o Confirmare de la Barou privind plata taxelor si impozitelor, iar in cazul notarilor publici de Confirmare de la Camera Notarilor Publici privind plata taxelor si impozitelor. Pentru Agentii de Asigurari este necesara o adeverinta de venit din partea companiei cu care acestia au contract de agent care sa confirme veniturile lunare obtinute din comisioane. Pe langa aceste documente mai sunt necesare si documente care sa ateste calitatea de persoana fizica autorizata.

Banca Romaneasca: Conditiile de creditare sunt aceleasi pentru toti clientii bancii, indiferent de tipurile de venit. Documentele specifice solicitate in cazul veniturilor din activitati independente autorizate sunt: a) adeverinta eliberata de autoritatea competenta care sa ateste calitatea de Persoana Fizica Autorizata (original), la data solicitarii de credit; b) Unul din documentele urmatoare: Certificat Fiscal eliberat de Administratia Financiara, din care sa rezulte venitul net obtinut in anul anterior solicitarii creditului (original) sau Declaratia de venit global (original) sau Decizia de impunere finala eliberata de Administratia Financiara aferenta venitului obtinut in anul anterior solicitarii creditului (original); c) Declaratia estimativa a veniturilor ce vor fi obtinute pentru anul in curs, vizata de Administratia Financiara (original); d) Actul legal in baza caruia se practica o profesie liberala in cadrul unor cabinete/sedii/birouri autorizate (original); e) Certificatul de inregistrare fiscala eliberat de autoritatea fiscala si codul fiscal (original); f) Copie registru incasari si plati pe ultimele 6 luni, numai in cazul creditelor de consum negarantate.

Raiffeisen Bank: Conditia de acordare a acestor credite este ca solicitantul sa aiba minimum 2 ani de activitate ca persoana fizica autorizata sau un an de activitate ca persoana fizica autorizata si cinci ani ca salariat sau stagiar in domeniu.

Exista oferte speciale pentru aceste categorii?

HVB: HVB Bank a venit in intampinarea nevoilor acestei categorii de clienti prin crearea unor pachete de produse si servicii, care contin instrumentele necesare de administrare a finantelor persoanelor fizice autorizate, la un pret mai mic decat in cazul achizitionarii separate. Aceste pachete contin conturi, carduri si servicii de administrare a conturilor de la distanta: Telephone Service si Online B@nking.

Raiffeisen Bank: Raiffeisen Bank ofera persoanelor fizice autorizate (avocati, medici, notari, contabili, auditori, stomatologi etc.) credite pentru investitii sau pentru capital de lucru. Valoarea creditului de investitii poate fi de maximum 100.000 de euro sau echivalentul in lei, pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si 5 ani, cu o contributie personala de minimum 15% din valoarea investitiei; pentru capital de lucru, suma acordata este de pana la 3000 de euro (sau echivalentul in lei), pe o perioada de maximum 1 an. Rambursarea se face in rate lunare egale, iar structura garantiilor este flexibila.

Cati clienti din categoria profesiilor liberale au bancile?

Banca Romaneasca: La data de 3 noiembrie 2004, Banca Romaneasca a inregistrat un numar de 1067 de clienti persoane fizice in calitate de comerciant.

Raiffeisen Bank: Produsele Raiffeisen Bank dedicate persoanelor fizice autorizate au fost lansate de curand (in luna spetembrie). Detalii despre aceste credite pot fi obtinute la toate sediile Raiffeisen Bank si la numarul de telefon 021/302.91.41. Raiffeisen Bank are in prezent 90.000 de clienti IMM, iar volumul creditelor acordate pe acest segment s-a dublat in prima jumatate a acestui an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.