Preturile bunurilor industriale au crescut cu aproape 11%, din noiembrie 2005 pana in noiembrie 2006, cand inflatia a fost mai mica de 5%

Indicele preturilor productiei industriale arata o scumpire cu 10,9% a minereurilor, metalelor si materialelor brute, in perioada noiembrie 2005 - noiembrie 2006. Pe masura ce aceste materiale vor fi prelucrate si vor deveni produse finite, scumpirea lor se va transfera catre bunurile ce compun cosul de consum al populatiei, generand o crestere proportionala a inflatiei.

Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul National de Statistica, preturile productiei industriale au crescut, in luna noiembrie a anului trecut, cu 0,9% comparativ cu luna precedenta si cu 10,9% fata de noiembrie 2005, in urma majorarii preturilor in industria extractiva si prelucratoare. Reamintim ca inflatia din aceeasi perioada (evolutia preturilor la alimente, servicii si marfuri nealimentare) a fost de numai 4,67%.

Comparativ cu luna noiembrie 2005, cel mai mare avans al preturilor s-a inregistrat la produsele din ramura industriei extractive (+15,9%), dupa care urmeaza produsele din industria prelucratoare (+11,3%) si din energie electrica si termica, gaze si apa (+5,5%). Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi, osciland intre 11,4% si 12,4%, se remarca la produsele industriei bunurilor intermediare, respectiv industriei energetice. S-au mai inregistrat cresteri de preturi la bunurile de capital si la bunurile de folosinta indelungata (+6,1%).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.