Denominarea va transforma leul intr-o moneda mai puternica decat era la sfarsitul perioadei comuniste. Romanii trebuie sa se obisnuiasca din nou cu preturi de una si doua cifre.

Inainte de 1989, preturile formate din una sau doua cifre erau o obisnuinta pentru romani, un element constant in viata de zi cu zi. In piata, la tarabe sau in magazine, preturile de pe etichete ramaneau neschimbate cu lunile, iar romanii isi faceau calculele de acasa, stiind cam cat le trebuie pentru a-si face cumparaturile. Lucrurle s-au schimbat dupa Revolutie, iar preturile au inceput sa urce cu o viteza uimitoare. Daca in 1989 cineva ne-ar fi spus ca un kilogram de cartofi va ajunge de la 8 lei la 8.000 sau la 10.000 de lei, cu siguranta ca nu am fi crezut. Astazi, acest pret este o realitate si nimic nu ne mai mira.

INTOARCERE IN TIMP.

Imediat dupa decembrie 1989, preturile nu intrasera inca in iuresul schimbarii, desi erau ceva mai mari decat cele de la mijlocul anilor ’80. La inceputul anului 1990, taranii vindeau un kilogram de fasole boabe cu circa 9 lei (preturile variau de la oras la oras), unul de ceapa uscata cu 28-30 de lei, iar un kilogram de faina costa circa 12 lei.

Din "Buletinul statistic al preturilor produselor agricole - piata libera" aflam ca in ianuarie 1990 pretul mediu al unui kilogram de mere vandut de producatori era de circa 11 lei, nucile in coaja costau in jur de 33 de lei kilogramul, varza alba era 9 lei, iar usturoiul costa 30 de lei/kg. Din piete se putea cumpara urda cu 44 de lei kilogramul, branza de oaie cu 76 lei/kg, telemeaua de vaca avea un pret de 64 lei/kg, un litru de lapte era 11 lei, in timp ce un ou costa in jur de 3 lei. Este posibil ca aceste preturi sa fie mai mari decat cele practicate in realitate in piete, deoarece in 1989 fostele comitete executive ale consiliilor populare au raportat preturile maximale de mercurial (lista zilnica oficiala de preturi la produsele alimentare, afisata in piete).

ANIMALE.

Taranii care cumparau animale vii pentru a le creste sau a le sacrifica nu plateau mai mult de cateva zeci de lei pe kilogram. Un porc de sacrificiu de circa 200 de kilograme costa in jur de 1.200 de lei, la un pret de circa 62 de lei/kg in viu. Oile adulte se vindeau cu circa 45 de lei /kg in viu, in timp ce pasarile (gaini, curci, gaste) costau intre 80 si 100 de lei/kg.

LEUL, MAI PUTERNIC.

Dupa 15 ani, trebuie sa ne aducem aminte (sau sa invatam, cei mai tineri dintre noi) sa ne raportam la o alta valoare a banilor. Leul va capata din nou putere si un kilogram de cartofi va ajunge sa coste nu 8.000 sau 10.000 de lei, ci 80 de bani sau un leu. Pe un kilogram de fasole vom plati in jur de 3 lei (in loc de 30.000 de lei), un kilogram de mere va costa circa 1,5-2 lei, iar pe un ou vom da 35-40 de bani. Kilogramul de morcovi va avea un pret de circa 15.000 de lei "vechi" si 1,5 lei noi, iar pentru un litru de lapte vom plati in jur de 2 lei. Important este sa stim ca vor disparea patru zerouri din coada actualelor preturi si sa facem mereu calculul cand nu suntem siguri. Avem insa patru luni in care va trebui sa ne obisnuim cu noile preturi, pentru a fi pregatiti si a nu gresi la calcule atunci cand vom lucra direct cu noile monede.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.