Inflatia anuala in zona euro a ramas neschimbata la nivelul de 1,9% in luna decembrie 2006, reiese din informatiile publicate ieri de institutul european de statistica Eurostat, cimentand posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa majoreze ratele dobanzii in cursul acestui an, relateaza Reuters.

Inflatia anuala a atins, in decembrie, nivelul de 1,9% in zona euro Informatia publicata de Eurostat este in mare masura asemanatoare cu nivelul estimat de analisti, incadrandu-se in obiectivul propus de BCE, care vrea sa mentina nivelul anual de crestere al preturilor sub plafonul de 2%.

Insa cresterea economica substantiala din zona euro, rezervele monetare suficiente si ingrijorari legate de efectele preturilor ridicate la petrol ar putea determina Banca Centrala European sa majoreze, posibil in luna martie, ratele dobanzii, de la nivelul practicat momentan, de 3,5%.

"Ne asteptam in continuare la o majorare a ratelor in luna martie, deoarece datele economice sunt atat de bune incat BCE se va arata ingrijorata de o eventuala crestere a tendintelor inflationiste in sectorul salarial si implicit o crestere a riscurilor de inflatie pe termen lung", a declarat co-presedintele diviziei de economie europeana din cadrul Bank of America, Holger Schmieding.

Banca Centrala Europeana a majorat ratele dobanzii de sase ori incepand cu luna decembrie 2005 pentru a elimina presiunile inflationiste generate de majorarea rapida a creditului, pe fondul cresterii economice de 2,6% pe an in zona euro.

Majoritatea economistilor se asteapta ca BCE sa majoreze din nou ratele dobanzii in luna martie cu 0,25%, pe fondul unei asteptate reduceri a ritmului de crestere economica in zona euro. Asupra preturilor s-ar putea exercita si o presiune suplimentara venita din partea negocierilor salariale si a majorarii taxei pe valoarea adaugata din Germania.

"BCE crede ca politicile monetare sunt inca relaxate si ca o pozitie mai neutra este necesara pentru ca economia din zona euro sa se mentina la aceste nivele ridicate", a declarat un economist al Global Insight, Howard Archer. "Credem ca luna martie este cea mai probabila pentru aceasta majorare (a ratelor dobanzii), insa nu excludem o eventuala majorare in luna februarie", a adaugat acesta.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet a declarat in cursul lunii trecute ca Banca va actiona ferm si din timp pentru a elimina riscurile inflationiste.Pietele financiare sunt ingrijorate la orice aluzie a lui Trichet legata de o posibila majorare, in 2007, a ratelor dobanzii de catre BCE si de data la care aceasta marire ar putea avea loc.

Ingrijorarile Bancii au fost risipite la sfarsitul lunii decembrie atunci cand datele oficiale au aratat ca rezervele de euro au atins in luna noiembrie cel mai rapid ritm de crestere din ultimii 16 ani.

Conform datelor publicate joi, indicele de activitate al serviciilor de afaceri din zona euro a scazut pana la nivelul de 57,2% in luna precedenta, sub nivelul de 57,6 inregistrat in cursul lunii noiembrie, continuand sa semnaleze o economie puternica si incheind astfel cel mai bun an in ceea ce priveste cresterea economica, inregistrat din anul 2000.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.