Magazinele care vand bunuri in rate vor trebui sa vanda polite de risc financiar asociate obiectelor achizitionate. Masura va duce la cresterea costurilor pentru retelele de magazine care practica imprumuturi fara giranti si, in cele din urma, la rate mai scumpe.

Magazinele cu vanzare in rate vor fi obligate sa angajeze intermediari autorizati (reprezentanti ai unei singure societati de asigurare) care sa incheie, la momentul cumpararii unui bun, politele de asigurare privind riscul de credit. Aceste asigurari constituie un ajutor foarte important pentru retaileri, intrucat vor inlocui obligativitatea unui girant, stabilita la inceputul anului de Banca Nationala a Romaniei prin normele privind creditul de consum.

TERMENE. Directorul general al Directiei de Reglementare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Paul Mitroi, a declarat ca, potrivit Directivei 2002/92 a Comisiei Europene, care va intra in vigoare in spatiul comunitar la 15 ianuarie 2005, o mare parte din politele de asigurari vor putea fi vandute numai prin intermediari autorizati. CSA va incerca sa armonizeze legislatia in cel mai scurt timp, fiind necesare doar norme la Legea 403/2004 pentru modificarea si completarea Legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor. Potrivit lui Mitroi, obligativitatea intermediarilor autorizati in asigurari si reasigurari ar putea fi introdusa de la 30 martie 2005.

SCUMPIRI. Un astfel de intermediar nu poate practica acelasi tip de polite pentru mai multe societati de asigurari. Retailerii sunt nevoiti sa colaboreze astfel cu mai multe companii de asigurari, intrucat CSA a limitat expunerea si in cazul companiilor de profil la nivelul politelor de risc de credit. Astfel, magazinele care doresc sa continue vanzarea in rate fara giranti sau alte garantii vor fi obligate sa incheie contracte cu mai multi intermediari, numarul acestora fiind corespunzator celui de parteneriate stabilite cu societatile de asigurari. Fara asigurare, in cazul riscului de neplata a creditelor aferente ratelor, comerciantii vor fi obligati sa solicite garantii suplimentare, inclusiv giranti. De la inceputul anului, principalele campanii de promovare a vanzarilor in rate au pus accentul pe flexibilitatea achizitiilor in rate, cel mai adesea fiind amintita lipsa girantului.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.