In timp ce companiile vor putea importa din afara UE fara a plati TVA, deconturile vor deveni obligatorii si pentru achizitiile intracomunitare

Unul dintre domeniile care au suferit modificari majore, ca urmare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, este sistemul fiscal. In afara cotelor de impunere stabilite diferentiat in anumite domenii, de la 1 ianuarie 2007 trebuie respectate noi reguli, in majoritatea sectoarelor de activitate. Reguli comune, care se aplica in toate tarile membre.

Noile reglementari cu privire la impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, TVA, accize sau impozite si taxe locale sunt explicate in normele de aplicare ale Codului Fiscal.

Scutiri de la plata impozitului pe dividende

Astfel, firmele romanesti pot "scapa" de la plata impozitului pe dividende, daca acestea sunt primite de la filialele sale situate intr-un stat membru. Societatea autohtona trebuie insa sa figureze in Romania ca platitor de impozit pe profit si sa detina la data inregistrarii venitului din dividende, de cel putin doi ani, minimum 15% din capitalul social al firmei aflate in Uniunea Europeana. Sunt totodata neimpozabile si dividendele primite de firmele romanesti, prin intermediul sediilor sale permanente, aflate intr-un stat membru.

Importuri fara TVA

Din acest an, firmele inregistrate ca platitoare de TVA care realizeaza importuri din tari extracomunitare nu mai platesc in vama Taxa pe Valoarea Adaugata, asa cum a fost pana anul trecut.

Scutirea de la plata, in vama, a TVA constituie o facilitate care va duce, implicit, la incurajarea investitiilor straine. Pana anul trecut, firmele plateau in vama TVA, sume care li se rambursau de catre Ministerul Finantelor Publice dupa depunerea decontului de TVA. Insa, in toata aceasta perioada, care putea sa fie de pana la cateva luni, banii firmei erau blocati.

Vor achita in continuare TVA-ul aferent importurilor din tarile extracomunitare acele persoane care nu sunt inregistrate ca platitoare de TVA, intrucat sunt considerate consumatori finali.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.